Written by

Znate li šta je IMEI i zašto je važan za vaš mobilni telefon?

mobilni svijet, u žiži| Views: 807

Ako ste se ikada pitali šta je to IMEI, a niste znali koga da pitate onda ste na pravom mjestu jer ćemo vam i otkriti o čemu je zapravo riječ. International Mobile Equipment Identity ili skraćeno IMEI je jedinstveni broj za identifikaciju uređaja na mobilnoj mreži. Na ovaj broj možete gledati kao na JMBG vašeg mobilnog telefona. Uglavnom se sastoji od 15 brojeva i pripisuje se svakom GSM telefonu, a CDMA uređaji imaju posebne, MEID brojeve.

IMEI broj je veoma važan u slučaju da izgubite svoj telefon ili da vam ga neko ukrade. Ne, on neće magično vratiti vaš telefon, ali će vam pomoći da budete sigurni da ko god je našao vaš telefon, neće ga moći koristiti. Vaš provajder može uređaj staviti na crnu listu upravo na osnovu IMEI broja. Kada se telefon stavi na crnu listu niko ga neće moći koristiti čak i ako u njega stavi novu SIM karticu.

Ovaj broj može biti koristan i kada kupujete telefon koji je bio korišten, a pomoću aplikacije CheckMend možete provjeriti da li je telefon ikada bio na crnoj listi i još mnogo toga.  Ovaj broj otkriva mnogo detalja u vezi uređaja, a oni uključuju brend i model telefona, godinu proizvodnje i specifikacije.

Sada kad ste saznali šta je IMEI, vrijeme je da saznate i kako da ga nađete.  Najlakši način da provjerite IMEI svog Android telefona jeste da ukucate *#06# i broj će vam se pojaviti na ekranu. Ako imate DualSIM telefon pojaviće vam se dva broja.

Kod nekih telefona IMEI broj je odštampan na poleđini dok je kod neki zalijepljen u vidu stikera koji možete skinuti, a kod nekih telefona se nalazi na dijelu u koji se stavlja SIM kartica. Posljednja opcija gdje možete potražiti ovaj broj jeste pakovanje telefona, na kome se on mora nalaziti.