Written by

Znate li šta su to RCS poruke?

iza ugla, mobilni svijet| Views: 210

RCS (Rich Communication Services) je protokol koji je nastao 2012. godine, a trebao bi zamijeniti SMS i MMS i poruke te biti savremena verzija aplikacije za dopisivanje.

RCS pruža podatak kada je korisnik aktivan, kada kuca poruku, status o tome da li je poruka pročitana ili nije, lokaciju itd. Ove poruke se šalju preko Interneta, ne preko GSM mreže pa povećavaju veličinu poruke koja se može poslati poput slanja slika i videa ovim protokolom.

Ipak, problem predstavlja što ne postoji zajednički interfejs kako bi korisnici na različitim telekomunikacijskim mrežama ne bi mogli komunicirati preko RCS-a. Trenutno u Americi, pet velikih telekom igrača imaju svoje verzije RCS-a, dok je kompanija Google, prije tri godine, kupila Jibe Mobile, firmu koja je radila podršku za RCS za različite kompanije.

Google je tada počeo lobirati kod ovih telekomunikacijskih kompanija da počnu koristiti jedinstvenu RCS mrežu, sa cloud infrastrukturom za end-to-end komunikaciju. Internet  gigant je počeo je navodno počeo rad na aplikaciji koja će se zvati „Chat“, RCS aplikaciju koju će kontrolisati telekomunikacijske kompanije. Iako su se četiri najveće kompanije u Americi odlučile održati RCS nisu dale rok u kojem će se to dogoditi.

Osim telekomunikacijskih kompanija, i kompanije koje proizvode mobilne uređaje će morati podržati ovaj standard. Svi oni će morati napraviti svoju RCS aplikaciju koja će biti kompatibilna sa “Chat” aplikacijom kako bi mogle komunicirati.

Navodno, Samsung kreira svoj RCS klijent, dok su neki drugi proizvođači najavili izradu ovakve aplikacije. Veliko pitanje je da li će i Apple napraviti RCS podršku za iPhone ili će se držati izvan ovde ideje. Dodatni problem je što nema end-to-end enkripcije, poput konkurentskih aplikacija za dopisivanje (iMessages, WhatsApp, Facebook Messenger, Viber, Signal i Telegram). Kompletnu mrežu kontrolišu telekomunikacijske kompanije, pa će se vjerojatno za RCS poruke primjenjivati isti zakon kao i za SMS poruke.

Bez obzira na to kada ova chat aplikacija dođe na tržište, već će zaostajati za konkurencijom, kao što je to bio i slučaj sa Google-ovim Allo. Teško je očekivati da će se ljudi odjednom prebaciti s WhatsAppa, Vibera i ostalih aplikacija na RCS klijente i komunicirati preko toga.

Ipak, prednost je što će postojati zajednička platforma i što će se poruke moći razmjenjivati između različitih telekomunikacijskih kompanija. To će barem biti dobar početak za ovu priču kako bi zaživila, ali male su šanse da će ona biti ikada popularna među korisnicima u odnosu na aplikacije koje već godinama koriste.