Rubikova kocka

Written by

10 najprodavanijih proizvoda svih vremena

m:ovo m:ono| Views: 1055

Kada kreiraju proizvod godine, proizvođači i investitori budu veoma zadoviljni, ali kada se desi da kreiraju najprodavaniji proizvoda svih vremena, to može potpuno transformisati industriju i decenijama definisati posao.

Mnogi sa ove liste su bili prvi, odnosno novi proizvod u svojoj kategoriji, dok su u drugim slučajevima prosto bili bolji od konkurencije, a ono što im je zajedničko je da su svi oni najprodavaniji u svojoj kategoriji.

 

1. mjesto – PlayStation

PlayStation

Kategorija: Igraće konzole

Ukupna prodaja: 344 miliona primjeraka

Firma matica: Sony

Kad je Sony, 1995. godine, na tržištu predstavio PlayStation, njegov 32-bitni procesor je bio najmoćniji procesor na tržistu konzola. Sony je prodao više od 70 miliona primjeraka konzole do trenutka kada je 2000. godine predstavljen PlayStation 2 koji je, takođe, imao odličnu prodaju, PlayStation 3 je predstavljen 2006. godine, a prodato je preko 80 miliona primjeraka. PlayStation 4 je do sada najuspješniji, i od aprila 2014. godine, kada je predstavljen na tržište, prodato je više od 7 miliona primjeraka.

 

2. mjesto – lijek Lipitor

Lipitor

Kategorija: Farmaceutska industrija

Ukupna prodaja: 141 milijarde dolara

Firma matica: Pfizer

Lipitor je lijek na američkom tržištu koji se propisuje kako bi snizio LDL (loši holesterol) – visok nivo ovog holesterola povećava rizik od srčanih bolesti. Lipitor je klasifikovan kao statin, klasa lijekova koja se koristi za smanjenje rizika od srčanih bolesti. Ovaj lijek je predstavljen na tržište 1997. godine, čija je prodaja u prvim godinama iznosila 11,9 milijardi dolar godišnje, iako se posljednjih godina značajno smanjila jer im je istekao američki patent 2011. godine, ali uprokos tome, nijedan drugi lijek nije bio ni blizu komercijalnog uspjeha Lipitora.

 

3. mjesto – Toyota Corolla

Toyota Corolla

Kategorija: vozila

Ukupna prodaja: 40.7 miliona primjeraka

Firma Matica: Toyota

Od svog predstavljanja tržištu, u Japanu u 1966. godine, Toyota je prodala više od 40.700.000 Corolla, više nego bilo koji drugi model automobila. Corolla je vjerovatno doživjela svoj uspjeh zbog svoje pouzdanosti, relativno niske potrošnje goriva i priuštivosti. Najnoviji model Corolle, predstavljen 2014. godine, je model 11 generacije. Proizvođači tvrde da ima još nižu potrošnju goriva i nešto veću unutrašnjost, a njena cijena je 16,800 američkih dolara

 

4. mjesto – Zvjezdane Staze

 star trek 20th Century Fox

Kategorija: Filmovi

Ukupna prodaja: 4,6 milijarde dolara

Firma matica: 20th Century Fox

Samo je film “Prohujalo s vihorom” zaradio više novca nego izvorni film Zvjezdane staze (Izvorno Star Wars). Međutim, u kombinaciji originalne trilogije zaradio 2,4 milijarde dolara. Ukupno, svi Zvjezdane staze filmovi, uključujući sva izdanja i reizdanja, zaradili su više od 4,6 milijardi dolara.

 

5. mjesto – iPad

ipad 

Kategorija: Tablet

Ukupna prodaja: 211 miliona primjeraka

Firma matica: Apple

Iako je mu je opao udio na tržištu u prvom kvartalu ove godine, iPad je još uvijek najprodavaniji tablet. Konkurencija Samsung je zauzela značajan dio Apple-ovog udjela na tržištu, ali analitičari tvrde da je to iz razloga što vlasnici duže koriste iPad i ne žure da odmah nabave najnoviju verziju koja se objavi. Apple je prodao 16,4 milijuna jedinica u drugom kvartalu ove godine, a više od 211 miliona od kada je proizveden prvi iPad 2010. godine.

 

6. mjesto – Super Mario – Franšiza

Super Mario

Kategorija: Video igre – franšiza

Ukupna prodaja: 262 miliona primjeraka

Firma matica: Nintendo

Igrica Super Mario (izvorno Mario Bros) je prodata u 262 miliona primjeraka širom svijeta.

Od debija 1981. godine u popularnoj Donkey Kong igrici, ovi Italijanski vodoinstalateri su se pojavili u 115 naslova i u vlastitoj crtanoj seriji, a čitoci Ginisove knige rekorda su Super Maria proglasili najboljim likom iz igrice svih vremana

 

7. mjesto – Majkl Džeksonov Triler

michael jackson thriller

Kategorija: album

Ukupno prodaja: 70 miliona primjeraka

Firma matica: Epic Records

Majkl Džeksonov album Triler, ne samo da je najprodavaniji album svih vremena, već je i zaslužan za početak takozvane MTV generacije, popularizovanjemoonwalka i donio je Majklu nadimak ‘Kralj popa’. Prema zvaničnim podacima, Triler je prodat u više od 70 miliona primjeraka, ali različiti izvori tvrde da je prodato više od 110 miliona kopija ovog albuma.

 

8. mjesto – Hari Poter

Hari Poter

Kategorija: knjiga

Ukupna prodaja: 450 miliona primjeraka

Firma matica: Scholastic

Knjige o Hari Poteru su prevedene na 73 jezika, a prodate su u više od 450 miliona primjeraka, što čini Hari Potera najprodavanijim knjiškim serijalom svih vremena, a autoricu ove kjnige J.K. Rowling jednu od najplaćenihih pisaca na svijetu.

 

9. mjesto – iPhone

iphone sve generacije

Kategorija: pametni telefon

Ukupna prodaja: 516 miliona primjeraka

Firma matica: Apple

Apple je osvojio tržište pametnih telefona još kada je lansirao iPhone 2007. godine. Iako neki analitičari tvrde da je iPhone doživio svoj vrhunac, ovo je i dalje najprodavaniji pametni telefon na tržištu.

 

10. mjesto – Rubikova kocka

Rubikova kocka

Kategorija: igračka

Ukupna prodaja: 350 miliona primjeraka

Firma matica: Seven Towns Ltd.

Rubikova kocka je najprodavanija igračka svih vremena sa 350 miliona prodatih primjeraka od kada je proizvedena 1980. godine. Njena popularnost ni danas ne jenjava, u svijetu postoji niz takmičenja u brzom rješavanju Rubikove kocke, a nedavno se pojavila i aplikacija koja upućuje korisnike kako riješiti rubikovu kocku u 20 poteza. Rubikova kocka izvorno nije bila namjenjena da bude igračka. Njen tvorac, mađarski profesor Erno Rubik, ju je dizajnirao 1974. godine kako bi učio svoje učenike trodimenzionalnoj geometriji.