Written by

5 mitova o punjenju mobilnog telefona koji nisu tačni

m:ovo m:ono| Views: 484

mitovi

Nema ništa gore od trenutka kada vas vaš pametni telefon obavijesti da je baterija skoro prazna. Postoje pravila o punjenju baterije kojih se morate pridržavati, ali isto tako ima i potpuno netačnih mitova koji mogu nanijeti mnogo štete vašem telefonu. U ovom tekstu vam otkrivamo pet mitova o punjenju mobilnog telefona koji nisu tačni.

Mit broj 1: Ne koristite telefon dok se puni
Ukoliko koristite telefon dok se puni to neće smanjiti efikasnost punjenja. Ovaj mit se proširio zbog toga što su ljudi često koristili jeftine i nekvalitetne kopije baterija koje su im oštetile telefon. Samo vodite računa o tome da koristite punjač i bateriju koje je odobrio proizvođač i biće sve u redu.

Mit broj 2: Nikad ne isključujte svoj telefon
Potpuno je netačno da ne trebate nikad isključivati svoj mobilni telefon. Da biste produžili životni vijek baterije s vremena na vrijeme isključite svoj pametni telefon. Najbolje bi bilo da to radite jednom sedmično i to preko noći.

Mit broj 3: Nemojte puniti svoj telefon sve dok vam se baterija potpuno ne isprazni
Ovo je nekad bilo tačno, ali danas svijetom vladaju pametni telefoni i to za njih više ne važi. Većina modernih telefona koristi litijumsko – jonske baterije i ako ih puštate da se potpuno isprazne, postaće nestabilne. Najbolje rješenje je da svoj telefon punite svaki dan i to kada je nivo baterije između 40 i 80 % .

Mit broj 4: Nemojte puniti telefon noću
Ovaj mit se pojavio u doba kada tehnologija baterije nije bila toliko napredna kao što je danas. Kada se napuni baterija pametnog telefona punjač automatski prestaje sa radom. Drugim riječima, ne morate se brinuti da ćete oštetiti bateriju. Jedina stvar o kojoj morate voditi računa je da telefon stavite na hladno mjesto gdje se neće pregrijati dok se puni noću.

Mit broj 5: Novi telefon punite satima prije prve upotrebe
U današnje vrijeme skoro svaki novi telefon dolazi sa 40 % baterije i to je nešto što trebate još u prodavnici provjeriti. Ukoliko ste kupili telefon koji nije 40 % pun kada ga uključite onda to znači da je baterija stara. U tom slučaju nipošto nemojte do kraja puniti bateriju već tražite novu.