Written by

5 načina da izvučete maksimum iz svog Windows-a 10

kako? lako!| Views: 839

Windows 10 je definitivno do sada najbolji operativni sistem u Microsoft režiji i sadrži veliki broj odličnih novih funkcija od kojih većina nas koristi samo jedan mali dio.

Ako ne koristite sve prednosti koje Windows 10 sa sobom donosi to znači da propuštate mnogo toga a u nastavku vam donosimo nekoliko prečica i odličnih funkcija koje možete svakodnevno koristiti kako biste izvukli maksimum iz ovog operativnog sistema.

Kontrolišite PC uz pomoć glasa

U Taskbar-u uvijek možete ukucati sve što želite pretraživati na vašem PC-ju ali ako vam je dosadilo tipkanje Windows 10 nudi alternativu! Aktivirajte Cortana glasovnu kontrolu tako što ćete pritisnuti dugme sa oznakom mikrofona u pretraživač.

Podsjetnik

Još jedan način da odlično iskoristite Cortanu jeste da uz pomoć nje namjestite podsjetnik. Možete lansirati Cortanu i npr. reći ’Podsjeti me da kupim rođendanski poklon za taj i taj način’ a o drugim opcijama u sklopu Cortane možete se raspitati u sklopu opcije ’Help’.

Samostalno odredite vrijeme restartovanja kompjutera

Jedna od stvari koje su najviše nervirale korisnike Windowsa 8 bilo je iznenadno restartovanje kompjutera nakon svakog update-a (pogotovo ako su bili u sred nekog posla). U sklopu Windowsa 10 možete u opciji ’Windows Update Settings’ sami odabrati vrijeme za restartovanje.

Odličan izgled

Windows 10 je jedan od operativnih sistema koji uvjerljivo najbolje izgledaju a vi ga možete i dodatno prilagođavati uz pomoć opcije ’Personalise’ kojoj pristupa da desnim klikom na desktopu. U meniju sa lijeve strane možete odabrati niz vizuelnih konfiguracija poput pozadine, boje taskbara i mnogih drugih stvari.

Skrojite startni mjeri baš po vašoj mjeri

Pored desktopa i startni meni možete skrojiti baš po vašoj mjeri putem opcije ’Personalise’ (kao u prethodnom koraku) i kliku na ’Start’ u meniju. Na ovaj način možete promijeniti način na koji se aplikacije prikazuju u meniju.