Android 10

Written by

Android 10 u svim telefonima od februara 2020.

mobilni svijet, u žiži| Views: 808

Android 10 je predstavljen početkom septembra, a Google je nedavno potvrdio da će svi telefoni lansirani nakon 31. januara 2020. godine morati imati novi operativni sistem. Prema dostupnim informacijama, Google će odobriti upotrebu GMS-a (Google Mobile Services) samo ako je proizvođač nadogradio uređaj na Android 10.

U prevodu, ovo znači da je 31. januar naredne godine posljednji dan kada će Google odobriti pametne telefone s Andorid 9 Pie operativnim sistemom. Ovo je zapravo veliki korak za krajnje korisnike jer će novi uređaji mnogo brže dobijati softverska ažuriranja na novu verziju Android-a. S druge strane, gotovo svi budžetski telefoni nikada neće dobiti nadogradnju za Android 10, pa će Google još nekoliko mjeseci odobravati ažuriranje softvera i to najkasnije do izlaska Android-a 11 koji se očekuje u avgustu 2020. godine. Nakon toga, Android 9 će dobijati samo sigurnosna ažuriranja.

Sve ovo događa se zbog toga što Andorid, kao najpopularniji operativni sistem, daleko zaostaje iza Apple iOS-a kada su u pitanju ažuriranja sistema. Potvrđuju to i podaci da je u maju ove godine samo 10% uređaja imalo nadograđen sistem na Android 9.

Google novim Android-om nastavlja da razvija mobilnu platformu za korisnike koji žele napredniji, intuitivniji i sigurniji operativni sistem. Ove godine na red je došao i novi identitet koji podrazumijeva pristupačniji izgled i moderniji logo. Ukoliko vas zanimaju detalji novog operativnog sistema, ovdje možete sve pročitati.