Written by

Apple Worldwide Developers Conference – šta smo vidjeli?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 588

Apple je na svojoj godišnjoj konferenciji za programere Worldwide Developers Conference (WWDC), u Kaliforniji, predstavio brojne novine i planove koje se tiču, prvenstveno, ažuriranja softvera, kako za iPhone, iPad, tako i za desktop i laptop računare.

Ovo neke od najvećih zvijezda konferencije:

Mac Pro

Na WWDC-u u San Hozeu je objelodanjen povratak modularnijim računarskim uređajima. Naime, glavna zvijezda događaja je svakako bio Mac Pro, koji, iako redizajniran, zapravo predstavlja povratak klasičnom Apple izgledu, i to ne onom posljednjem, već modelima iz period 2006-2012. godine.

Odakle krenuti? Ovo je najmoćniji Apple Mac ikad, čija je jedna od glavnih odlika pristupačnost komponenti. Magnet za kreativce bi mogao biti novi Intel Xeon procesor, koji ima i do 28 jezgara i do 300W snage. Između ostalog, tu je i osam utora za kartice, ali i napredni sistem hlađenja koji uređaju omogućava konstantan rad, bez ograničenja. Uključuje i 1,5 terabajta ECC memorije, do 4 TB NMVe SSD-ova i do četiri GPU-a.

Uz Mac Pro 2019, Apple je predstavio i monitor zvučnog naziva – Pro Display XDR. Standard Glass ili Nano-texture glass, ovo je profesionalni monitor za HDR i poslovne aplikacije.

iPadOS

Iz Apple redova naglašavaju da je vrijeme da na iPad počnemo gledati kao posebnu platformu. Stoga je tu i iPadOS, još jedan od Apple operativnih sistema.

Plan je zadržati sve ono što se isključivo odnosi na iPad, a sada njegov desktop više podsjeća na laptop računar nego uvećani iPhon. Jedna od novina je i mogućnost priključenja eksterne memorije.

iOS 13

Novi operativni sistem za iPhone se u prvi mah ne čini revolucionarno različitim u odnosu na prethodnik, iOS 12, ali… tamna pozadina za iOS je stvarnost! To je samo jedna od mnogih promjena na koje se čekalo već neko vrijeme, a tu su i brojna druga poboljšanja, poput fine tuninga pojedinih aplikacija, do onih koji se odnose na bezbjednost, prvenstveno kroz Sign In With Apple funkciju, te performanse, što doprinosi boljem korisničkom iskustvu.U svakom slučaju, očekuje se da bude brži i efikasniji, jer su sve ugrađene aplikacije dobile poboljšanja.

Ovdje takođe govorimo o prvom iOS-u koji će značajnije promijeniti home screen, a tu su, između ostalih, i poboljšane aplikacije za fotografije, tačnije tu su novi efekti za portret režim, kao i poboljšan interfejs za uređivanje fotografija. Ipak, mnogo, a možda i najviše poboljšanja dobija opcija podsjetnik, a tu je i opcija svajp tastature, kao i rotacija videa te novo formatiranje desktopa za Apple Mail, dok su, između ostalog, prerađene i Apple mape.

MacOS

Ako govorimo o softveru za Mac, novina je MacOS Catalina, a iTunes je i zvanično poslan u penziju te su najavljene tri posebne aplikacije sa svrhom „širenja medijske ponude” – za muziku, TV i podkaste. Korištenje iPad-a kao drugog, odnosno eksternog monitora će biti omogućeno zahvaljujući opciji Sidecar. Tu je i Project Catalyst, za prebacivanje aplikacija za iPad na Mac uređaje, kojime je s iPhone-a dodana Screen Time funkcija o konkretnoj količini upotrebe neke aplikacije. Zanimljiva je i nova opcija Find My, za lociranje uređaja i koji su ugašeni.

WatchOS 6

Nova softverska platforma za pametne satove donosi drugačije trendove, nove aplikacije i potpuno novi App Store. Apple-ov novi pametni sat, koji stiže ove jeseni, ima sve to, ali i mnogo više. Tu su (i dalje) i inovacije na polju zdravlja, pa tako imamo, recimo, one koje se odnose na oblast reprodukcije. Ženama će vjerovatno zanimljiva biti nova palikacija Cycle Tracking, koja se odnosi na praćenje menstrualnog ciklusa.

WatchOS 6 donosi i nove aplikacije koje se tiču glasvonih bilješki, ali i kalkulator. Iz Apple-a ujedno najavljuju da Watch treba u potpunosti odvojiti od ostalih uređaja, a samim tim i cijelu novu generaciju aplikacija za WatchOS.