Astronauti će u svemiru 3D printerom proizvoditi dio ljudskog koljena

Written by

Astronauti će u svemiru 3D printerom proizvoditi dio ljudskog koljena

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 72

3D printanje predmeta, pa i onih koje se koriste u medicini, više nije novost. Ipak, jeste to da će se na taj način dio ljudskog koljena proizvoditi u svemiru.

Naime, NASA, Redwire i Uniformed Services University of the Health Sciences Center for Biotechnology (4DBio3) šalju novi 3D printer na Međunarodnu svemirsku stanicu (Redwire-ov BioFabrication Facility), kako bi bioprintirao meniskus ljudskog koljena u orbiti, koji bi se zatim proučavao i isprobavao na našoj planeti.

Ako sve bude išlo po planu, proizvodnja ovog medicinskog pomagala biće od koristi pri tretiranju povreda meniskusa sa kojima se američki vojnici jako često suočavaju. Jedan od velikih ciljeva Redwire-a je 3D printanje cijelih organa u svemiru. On i nije baš blizu, ali naučnici idu ka njemu.

Ovo nije prvi NASA-in 3D printer poslat u svemir. I prošle godine Redwire-ov printer poslat je u Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), kako bi demonstrirao printanje Mjesečevog tla. Neko će možda pomisliti – čemu to? Onima koji maštaju o životu na nekoj drugoj planeti odgovor je jasan.

Dakle, na taj načlin jednog dana u budućnosti mogla bi se izrađivati staništa za ljude na Mjesecu, tako da ne bi bilo potrebe da se sve stvari nose sa Zemlje. Sve to “običnim smrtnicima” zvuči pomalo naučno-fantastično, ali naučnici iz dana u dan dokazuju da je baš sve moguće.