Written by

Autonomni kamioni u Švedskoj sami dostavljaju robu

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 641

Iako na prvi pogled podsjeća na kacigu ratnika Star Wars-a, u Švedskoj postoje električni kamioni koji bez vozača razvoze robu.

Ne, ovo nije 2119. nego 2019. godina, i ovo je realnost. Zapravo riječ je o prvom kamionu ove vrste u svijetu, koji svakodnevno dostavlja robu na brojne adrese, a nastao je zahvaljujući idejama proizvođača Einride.

Robert Falck, izvršni direktor ove švedske start-up kompanije, rekao je da trenutno pregovaraju sa velikim dobavljačima kako bi pomogli u proizvodnji i isporuci narudžbi, a ne isključuju ni saradnju sa velikim proizvođačima kamiona.

Velika prekretnica u transportu i korak ka automatizaciji autonomne tehnologije na putevima

Einride-ov T-Pod ima 26 tona kada je pun i nema kabinu za vozača, a procjenjuje se da smanjuje troškove prevoza za oko 60 odsto u odnosu na kamion s dizelskim pogonom i vozačem.

Osim trenutnog partnera, kompanije Schenker, Einride ima narudžbe i njemačkog lanca trgovina Lidl, švedske kompanije Svenska Retursystem i pet trgovačkih firmi Fortune 500. Upravo ove saradnje daju podršku ideji da do kraja 2020. godine počne s radom 200 vozila.

Iz Schenker-a su poručili kako vjeruju da je Einride trenutno najbolji koncept jer sadrži dvije velike transformacije -digitalizaciju i elektrifikaciju.

Operateri teretnih vozila pod velikim su pritiskom zbog potrebe za kraćim rokovima dostave, emisije štetnih gasova i problema zbog nedostatka vozača. Uz pomoć kamiona T-Pod, operater može sjediti kilometrima daleko i upravljati desetinama vozila istovremeno. Einride navodno planira naredne godine tražiti dodatne dozvole, ali svoje poslovanje proširiti i na tržište SAD-a.