Written by

Banja Luka – Grad budućnosti

m:tel info, m:vijesti| Views: 1192

Kompanije m:tel i Blicnet predstavile projekte u okviru ovog programa

Inovacioni centar Banja Luka u saradnji sa Gradom Banja Luka, Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske i UNDP-om nedavno je pokrenuo inovacijski izazov  Banja Luka – grad budućnosti.

Ideja ovog izazova je bila da rezultira različitim inovacionim rješenjima utemeljenim na tehnologiji, a koja bi Banju Luku učinila pametnijom, zelenijom, otpornijom, inkluzivnom i održivom.

U okviru ovog projekta odabrano je 10 pobjedničkih ideja koje će biti realizovane.

A među njima se nalaze projekti koji su zajednički realizovale kompanija m:tel i kompanija Blicnet, a koje nosi naziv „Implementacija javne pametne LED rasvjete zasnovane na LoRaWAN mreži“ i “Informacioni sistem za promociju ruralnih lokalnih zajednica“ 

Pobjedničke ideje su predstavljene javnosti u utorak, 11. avgusta, na tvrđavi „Kastel“ u okviru svečane manifestacije „Banja Luka grad budućnosti. Zamislimo 2030 zajedno!“

U ime kompanija m:tel i Blicnet projekat „Implementacija javne pametne LED rasvjete zasnovane na LoRaWAN mreži“ predstavila je Milica Kondić, portparol kompanije m:tel. Ovaj projekat će omogućiti Gradu Banjoj Luci da dobije efikasniju, jeftiniju rasvjetu, te rasvjetu kojom se upravlja na daljinu. Ovakvim vidom pametne rasvjete ostvaruju se uštede električne energije veće od 50% u odnosu na trenutni sistem javne rasvjete u gradu. Projekat će biti implementiran u jednoj ulici u Lazarevu.

Milica Kondić Mtel_Saša Burić BLicnet

Milica Kondić i Saša Burić

Projekat “Informacioni sistem za promociju ruralnih lokalnih zajednica“ predstavio je Saša Burić, rukovdilac službe za IT u kompaniji Blicnet. Riječ je o projektu koji će omogući promociju i prodaju proizvoda iz ruralnih dijelova Banjaluke. Stanovnici Grada Banja Luka će moći da istraže ponudu usluga i proizvoda iz ruralnih zajednica, ugovore uslugu ili proizvod koristeći moderne tehnologije. Ovakav koncept pospješuje razvoj ruralnih lokalnih zajednica, kao i promociju domaćih turističkih destinacija i zdravih poljoprivrednih proizvoda i ostalih proizvoda i usluga. A uprava Grada Banja Luka će dobiti alat kojim može usmjeriti podsticaje na pravi način stimulišući samozapošljavanje.

Realizacija pobjedničkih projekata počinje u toku tekuće, 2020. godine.