BioShock 4 će biti igra otvorenog svijeta

Nova verzija igre BioShock biće igra otvorenog svijeta sa manje linearnom radnjom nego što je do sada bio slučaj.

Do saznanja o planovima za BioShock 4 došlo se nakon što je studio Cloud Chamber otvorio pozicije za eksperte u igrama otvorenog svijeta, kako developere tako i pisce. Igra je u razvoju više od godinu dana, ali ovo je prva naznaka da se u novoj verziji planira takav vid zaokreta.

Prednost igara otvorenog svijeta jeste to što igračima pružaju slobodu u istraživanju njihovog svijeta te nude mnogo više zanimljivih likova i aktivnosti nego režirane linearne priče. Zato je ova vijest naišla na odobravanje velike većine ljubitelja popularne trilogije.

Igra BioShock zasnovana je na utopijskim i distopijskim svjetovima autora poput Oldusa Hakslija i Džordža Orvela, kao i istorijskim ličnostima Voltu Dizniju i Džonu Rokefeleru. Smještena je u podvodni grad Rapture šezdesetih godina, gdje glavni protagonista Džek završava kao jedini preživjeli nakon pada aviona u Atlantski okean.

Serijal je od nastanka do danas dobio mnogobrojne nagrade, a naročito je hvaljen zbog vrhunskog kvaliteta, atmosfere, odlične fabule i političke dimenzije priče.