Written by

Borba ličnih asistenata – Cortana, Siri ili Google now?

m:ovo m:ono| Views: 953

cortana siri google now

U posljednje vrijeme apsolutni hit među zaljubljenicima u pametne telefone su lični asistenti koji olakšavaju upravljanje telefonom i to uz pomoć glasovnih naređenja. Na tržištu postoje tri različite verzije ovih asistenata i svakodnevno se vodi polemika koji je zaista najbolji, Cortana, Siri ili Goole now?

Siri i Google now lični asistenti se već određeno vrijeme uveliko koriste od strane vlasnika telefona sa Android i iOS operativnim sistemima, a ozbiljna konkurencija stiže u obliku Cortana asistenta za telefone koji rade na Windows Phone 8.1 OS.

Već neko vrijeme Windows phone mobilni uređaji pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem pored veoma jakih konkurenata, a borba će im uz Cortana ličnog asistenta biti uveliko olakšana.

Led, kad je u pitanju ovakav način rada, je probio Siri asistent, zatim je došao Google now, a u aprilu ove godine stigla je i Majkrosoftova beta vezija Cortana. Ako se dvoumite koji od ovih asistenata bi trebalo da uzmete, mi ćemo vam pokušati olakšati izbor.

Siri i Cortana prema mnogim sajtovima koji se bave tehnologijom razlikuju se od Google now asistenta jer na neki način imaju „ličnost“ i odgovaraju čak i najbanalnija pitanja popiut onog „Voliš li me?“. S druge strane za razliku od Google now asistenta Siri i Cortana vas ne slušaju cijelo vrijeme čekajući da unesete komandu. Umjesto toga možete koristiti hardversko dugme da ga aktivirate. Slušanje kod Google now možete da isključite, ali je ono po difoltu uključeno i bez toga je servis manje koristan.

Siri i Google now su u blagoj prednosti ispred Cortane kad je u pitanj broj njihovih korisnika što uopšte ne čudi jer jer je Cortana još uvijek u svojoj beta verziji. Ipak, veoma je izvjesno da će se to uskoro promijeniti.

Svaki od ova tri asistenta radi po principu raspoznavanja riječi kad pričate u njega, svaki od njih vaše riječi zatim pretvara u pitanje i šalje web servisu, a zatim vam kaže ili pokaže odgovor. Nakon toga, svaki servis šalje zatjev svojim serverima za pokretanje određenog odgovora ili akcije, bilo da je u pitanju slanje SMS poruke ili informacija o rezultatu neke utakmice.

Prema dosadašnjim saznanjima, od Cortane se očekuje da uveliko prešiša konkurente, a to se može zaključiti kroz nekoliko jednostavnih usporedbi.

Cortana posjeduje obavještenja o kontaktu ili događaju: na primjer kad vas nazove sestra, na dan svog rođendana, vaš asistent će vas prije nego se javite podsjetiti da joj čestitate rođendan, dok Siri i Google now nemaju tu opciju.

S druge strane i Cortana i Google now imaju opciju koja će vas obavijestiti da kupite mlijeko ukoliko prolazite pored prodavnice dok je kod Siri asistenta ta opcija veoma ograničena. Siri i Cortana će vam odgovarati i na najnevjerovatnija pitanja dok se Google now pridržava samo ozbiljnih tema. Nedostatak Google now asistenta jeste i taj što muziku prema žanru i izvođaču možete birati samo ako platite dok je kod druga dva asistenta ta mogućnost besplatna.

Integracija aplikacija, podešavanje ličnih afiniteta , dnevni zbir informacija koje bi vama bile zanimljive kao i obavještenja o saobraćaju su moguće kod Cortana i Google now asistenta dok ih Siri ne podržava.

Kad su u pitanju mogućnosti koje pružaju sva tri ova lična sistenta tu su internet pretraživač, vremenska prognoza, kalendar, planer i uputstva.

Kojeg bise vi najradije izabrali?

Slika: trustedreviews.com