Written by

Brojne promjene dolaze na Facebook. Opet.

m:ovo m:ono| Views: 319

Na Facebook neumorno stižu noviteti koji čine ovu društvenu mrežu još zanimljivijom, a sada nam dolazi nekoliko promjena odjednom. Hoće li vam se svidjeti ili ne, prosudite sami.

facebook

Prva promjena je vezana za Facebook Messenger čija će aplikacija uskoro biti integrisana u WEB stranice sa elektronskom trgovinom. Kada sljedeći put odlučite da kupite nešto preko Interneta, možete izabrati da vam sve informacije o naručenoj robi umjesto na vašu E – mail adresu stižu u inbox na Facebooku. Pored toga, kada preko Interneta rezervišete karte za bioskop moći ćete podijeliti informacije o filmu i samoj projekciji sa prijateljima na Facebooku. Još jedna novost vezana za Messenger je Messenger Business koji će vam omogućavati da direktno komunicirate sa trgovačkim korisničkim servisima i da postavljate pitanja na koja ćete, zahvaljujući ovoj opciji, brže dobiti odgovor. Uz sve ovo ima još nešto novo, a to je da ćete moći otvoriti i druge aplikacije poput animiranog GIF – kreatora Giphy unutar Messengera i odmah poslati poruku.

facebok2

Do promjene će doći i u video snimcima na Facebooku koji će postati sferični i definitivno će promijeniti perspektivu vašeg gledanja. Snimaće se sa tehnologijom kamere od 360 stepeni koja se koristi za fotografije Google Maps Street Viewa. Posebno je interesantno to da će ovi video snimci raditi i sa uređajima za virtualnu realnost poput Samsung Gear VR i Facebookovim Oculus Rift. I to nije sve što se tiče novosti vezanih za video snimke na Facebooku. Nekada ste morali kopirati link da biste postavili video na svoju stranicu, a sada će vam biti omogućena i opcija „embedded“ pomoću koje ćete ga direktno prebaciti na željeno mjesto na Internetu. Moći ćete se ulogovati sa svojim korisničkim imenom na WEB stranicu i napisati komentar na neki tekst, ali on će se sada vidjeti i na mjestu gdje je Facebook podijelio tu priču.

oclus

Još jedan novitet je i besplatna komandna tabla koja će razvijačima omogućiti da vide ko radi sa njihovim aplikacijama i odakle dolaze ti ljudi.

U doba kada uređaji postaju sve pametniji i Facebook je odlučio da otvori svoja vrata za Internet of Things (Internet Stvari). Iz kompanije su najavili nove načine za izgradnju programa koji kontrolišu sve počevši od vaših garažnih vrata preko četkica za zube i reketa do kreveta u kojem spavate. Još uvijek nije sasvim poznato kako će Facebook učestvovati u svemu tome, ali bilo bi zgodno jednog dana ugasiti svijetlo u sobi preko vaše najdraže društvene mreže, zar ne?