Plaćanje dlanom

Written by

Budućnost donosi plaćanje dlanom

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 419

Niti gotovina niti kartica više nisu “u modi”. Možda zvuči nevjerovatno na prvo čitanje, ali bismo u budućnosti mogli plaćati – dlanom.

Iako za sada ne postoji bilo kakva zvanična potvrda, ideja navodno potiče iz Amazona. Kada se ova kompanija pojavila prije 25 godina, poremetila je tržište maloprodaje. Izgleda da takvu namjeru ima i u budućnosti jer bi na ovaj način online plaćanje doživjelo novu (r)evoluciju.

U posljednje vrijeme kompanija je pokušala da poremeti industriju supermarketa svojim prodavnicama Amazon Go, u kojima ne postoje kase, već samo senzori koji detektuju šta ste uzeli i naplaćuju preko Amazon naloga kupca. Sada Amazon navodno ima želju da uđe i na tržište plaćanja, i to jednostavno dlanom.

Kompanija želi da testira sistem kodnog naziva Orville za skeniranje dlana koji će eliminisati potrebu za plaćanjem u gotovini ili kreditnom karticom. U cijeloj ideji se koristi tehnologija računarskog vida i geometrija za prepoznavanje veličine i oblika vaše šake prije skidanja novca sa kreditne kartice koju imate i koju ste prethodno povezali sa Amazon nalogom.

Da, vjerujemo da zvuči čudno i prilično nevjerovatno. Ali, s obzirom na brojne inovacije kojima svjedočimo svakodnevno, budućnost plaćanja dlanom i nije tako nerealna.