Written by

Cortana na Androidu: Microsoftov prst u oko Google-u

m:ovo m:ono| Views: 535

Cortana

Godinu dana nakon što se pojavio na telefonima koji rade na operativnom sistemu Windows Phone, virtuelni asistent Cortana stigao je i na Android. Iako još u beta fazi, aplikacija je sada dostupna za preuzimanje i mnogi njeno puštanje u rad vide kao pokušaj Microsofta da preotme Google korisnike, i to na „protivničkom terenu“.

Cortana, koja je ime dobila prema liku iz kultne video igrice Halo, svoj virtuelni život je započela na 8.1 verziji Windows Phone sistema. Poslije većinski pozitivne reakcije korisnika, Microsoft je svog asistenta odabrao kao aduta za predstavljanje korisnicima rivalskog Androida, koji je proizvod kompanije Google.

Kao i Androidov asistent Google Now, Cortana je tu da pomogne korisniku u obavljanju velikog broja svakodnevnih operacija. Microsoftov pomoćnik je u stanju da vrši pozive brojeva, unosi podsjetnike u kalendar, obavještava o vremenu i stanju na putevima te preduzima mnoge druge radnje na osnovu usmenih komandi ili automatski. Najkontroverzniji dio rada asistenata je njihova potreba za pristupom što većoj količini podataka o korisniku, pa tako i Cortana radi sve bolje što ima veći pristup kontaktima, porukama, mejlovima, internet pretragama i fotografijama.

Cortana na Androidu nije samo po ovome slična Google Now aplikaciji, već i po performansama, što je dobra vijest za Microsoft. Iako pozivanje aplikacije uzvikom „Hey Cortana“ na rivalskoj platformi još uvijek nije moguće, a pojavljuju se i standardni sitni problemi u razumijevanju komandi, Cortanin početak na Androidu se pokazao kao sasvim dobar i bez krupnijih nedostataka. Može se očekivati da će Microsoft do finalne verzije korigovati i ove manjkavosti, pa je Google Now već sada dobio dostojnog konkurenta. Međutim, sičnost između ova dva asistenta je ujedno i Cortanin problem. Činjenica da radi podjednako dobro kao i Google Now, uz veoma sličnu listu funkcija, teško će navesti korisnike Androida na napuštanje unaprijed instalirane aplikacije zarad preuzimanja skoro identične.

Ipak, IT zajednica smatra da Microsoftov osnovni cilj i nije bio da se Android varijanta njegovog asistenta masovno koristi, već je uloga Cortane da služi kao probni balon i Windows Phone reklama na dijelu igrališta koje je zauzeo Google. Tome u prilog ide i podatak da je za pokretanje Cortane na Androidu potreban Microsoft nalog, a odmah po registraciji Cortana korisnike vodi na Bing, takođe Microsoftov pretraživač. Ako se na sve to doda i veoma ambiciozno zamišljeni Facebook M, čini se da će domen virtuelnih asistenata postati pravo poprište odmjeravanja snaga najvećih igrača u oblasti mobilnih operativnih sistema.