Written by

Da li će se od Njujorka do Londona stizati za 90 minuta?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 472

Posjetiti neku novu zemlju najčešće je zabavno, ali ono što može biti manje zabavno je samo putovanje do određene destinacije.

Ne mogu svi sebi priuštiti da lete biznis ili prvom klasom, naročito ne privatnim avionom, pa za dobru većinu putnika duga putovanja znaju biti prava noćna mora.

Svjesna te činjenica, američka kompanija Hermeus je odlučna da značajno skrati vrijeme putovanja. Startup iz Atlante je, naime, nedavno dobio finansijsku podršku pojedinačnih investitora za razvoj hipersoničnog aviona, koji bi trebalo da leti pet puta brže od zvuka. Tako bi let od Njujorka do Londona (i obratno) trajao 90 minuta.

Trenutno, let avionom na ovoj relaciji traje oko sedam časova, što znači da bi isto putovanje hipersoničnom letjelicom bilo oko pet puta kraće.

Ipak, razvoj jednog takvog aviona je kompleksna procedura i iz Hermeus-a pojašnjavaju da im je za takav poduhvat potrebna barem decenija. Takođe, iako bi u prvi mah u ovakvom putovanju mogli uživati samo oni malo dubljeg džepa, iz američke kompanije najavljuju da je njihov krajnji cilj da ga učine dostupnim za sve.