wt social

Written by

Da li će WT:Social postati alternativa za Facebook i Twitter?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 508

Dosadili su vam Facebook i Twitter? Nema problema, jer najveća online enciklopedija ima svoju društvenu mrežu pod nazivom WT:Social.

Prije dvije godine, suosnivač Wikipedije Jimmy Wales pokrenuo je Wikitribune, online publikaciju namijenjenu borbi protiv lažnih vijesti s odličnim autorskim pričama novinara. Ipak, ova mreža nije doživjela veliki uspjeh, pa je Wales sada okrenuo stranu. Upravo ova mreža je ponovo pokrenuta, ali pod nazivom WT:Social. Novo web-mjesto služi prvenstveno za umrežavanja i dijeljenje vijesti, i sada se navodi kao alternativa za globalno popularne Facebook i Twitter.

Prema objavljenim informacijama, WT:Social neće se finansirati od oglašavanja nego isključivo od donacija. Wales je nedavno za Financial Times rekao da oglašavanje neće biti poslovni model ove mreže. Algoritmi ove društvene mreže podešeni su tako da prikazuju najnovije objave, a ne one sa najvećim brojem lajkova ili komentara kako je slučaj da drugim platformama.

WT:Social će, bar prema najavama, promovisati male zajednice koje utiču na promjene u društvu. Iako je startala prije samo mjesec dana, ova platforma ima već 50.000 korisnika. Jeste li je možda već testirali? Javite nam utiske.