Written by

Da li je ovo budućnost medicine?

m:ovo m:ono| Views: 416

Budućnost nam predviđa robote. Robote koji rade u trgovinama, fabrikama, robote koji nam kose travu. Pa zašto bi onda i svijet medicine bio imun na ovaj uticaj? Jednog dana bi roboti mogli obavljati operacije, propisivati lijekove ili čak, u obliku riba, plivati kroz Vaš krvotok. Upravo tako.

Kontinuirana optička štampa na mikro nivou omogućila je produkciju više stotina mini robota u sekundi, svakog manjeg od širine jedne dlake, a zahvaljujući nanoinženjerima Kalifornijskog univerziteta, ove životinjice bi uskoro mogle zaplivati Vašim krvotokom.

Prije odluke, naučnici su eksperimentisali različitim dizajnima, ali je efikasno plivanje kroz tečnosti ono što je ovim mini robotima dodijelilo titulu mikro riba. Opremljene nanočesticama od platine, smještenim u repu, pokazale su se kao veoma jednostavne za upravljanje.

microfish

Ključne komponente u ovom poduhvatu su činjenice da tijelo ovih mikro riba sadrži preko dva miliona mikro ogledala, one su konstruisane u slojevima, a njihova građa dozvoljava štampanje različitih kompleta nanočestica, na različitim dijelovima tijela ribe.

schematic-microfish-functionalization

U izvještaju o ovim mikro ribama, navedeno je da mogu služiti u detoksikaciji sistema, ali i kao senzori  za toksine. Jednom ubrizgane nanočestice za neutralizaciju otrova, efikasno čiste sve toksine, upravo zahvaljujući moćnoj sposobnosti plivanja ovih mini robota. U interakciji sa toksinima, emituju crveno svjetlo, a što su jači otrovi, to je jači intenzitet boje mikro riba.

Samo po sebi se postavilo pitanje njihovog korištenja u medicini, jer jednom ubrizgane, mogle bi postati savršeno rješenje za dostavu lijekova kroz ljudsko tijelo. Međutim, tu nije kraj. Naučnici se nadaju da će ova ideja evoluirati u razvoj mikro robota koji bi mogli vršiti operacije znatno sigurnije i sa mnogo više preciznosti.

Da li je ovo budućnost medicine? Ostaje da vidimo.