Written by

Da li roboti pišu bolje naslove od novinara?

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 558

Novinarstvo nije lak posao. Sati i sati istraživanja i pisanja ne garantuju da će objavljeno naići na odličan prijem čitalaca. Kod takvih “neuspješnih projekata” najčešće prvo provjeravamo šta je krenulo po zlu u – naslovu.

Novinarstvo i vještačka inteligencija? Da li roboti ili novinari pišu bolje naslove? Novinari od krvi i mesa uglavnom s podozrenjem gledaju na robote koji pišu vijesti, jer smatraju da za tako nešto, osim tehnikalija, sposobnosti prikupljanja podataka i pisanja jednostavnih izvještaja, treba posjedovati i kreativnost, što praksa i pokazuje. 

Roboti su, zapravo, bili potpuno neuspješni u pisanju naslova, odnosno onoga što bi čitaoce trebalo da privuče, ali im i drži pažnju do samog kraja procesa čitanja novinarskih tekstova.

Ali, tome bi izgleda mogao doći kraj.

Američka kompanija Primer već izvjesno vrijeme radi na alatu koji bi vještačkoj inteligenciji, na osnovu sadržaja nekog teksta, omogućio da kreira novinarske naslove jednako dobro kao čovjek. Prema njihovim navodima, roboti su sve bolji u tome.

Iako i dalje  iskusnim urednicima i novinarima ne mogu u potpunosti da “stanu na crtu”, vjerovatno je samo pitanje vremena kad ćemo početi čitati naslove i tekstove za koje će neće odmah biti lako razlučiti da li i h je pisao čovjek ili robot.