društvene_mreže

Written by

Da li ste se i vi susreli sa lažnim Facebook profilima?

m:tel info, m:vijesti| Views: 1208

U posljednje vrijeme susrećemo se sa sve većim brojem zloupotreba društvenih mreža, a jedan od najčešćih načina upravo su lažni Facebook profili i stranice.

Od januara do kraja marta ove godine, po tvrdnjama Facebook-a, uklonjeno je čak 2 milijarde i 200 miliona lažnih profila. Prema riječima stručnjaka postoji mnogo razloga zbog kojih neko kreira lažni profil ili FB stranicu, ali jedan je siguran – korist.

Bez obzira da li se radi o pridobijanju pratilaca, prikupljanju podataka ili je riječ o pridobijanju materijalne koristi, ovakvi slučajevi postali su svakodnevna tema i nešto o čemu moramo da vodimo računa. Jedan od aktuelnih načina zloupotreba jeste da se kreiraju lažni profili koji kopiraju fotografije i lične podatke sa pravog profila korisnika, zatim se dodaju isti prijatelji  sa kojima se onda uspostavlja i kontakt.

FB porukaPostupak kako to najčešće ide je sljedeći:

  • Vlasnik lažnog profila javlja se „prijatelju“ putem aplikacije Facebook Messenger i u poruci moli da mu se dopuni račun. Kao razlog uplate obično navodi neku „hitnu potrebu“. Tom prilikom šalje i broj telefona na koji treba da stigne uplata.
  • Vlasnik lažnog profila je najčešće dobro informisan o kontaktima kojima šalje poruke i to putem podataka koje može da pronađe na profilu, te u skladu s tim šalje i poruke.
  • Da biste bili sigurni, predlažemo vam da ukoliko vi ili neko iz vašeg okruženja dobije ovakve poruke i sadržaje putem Facebook-a, SMS-a ili nekog drugog kanala komunikacije, da ne slijedi instrukcije navedene u dobijenim porukama. Umjesto toga, što prije kontaktirajte Facebook i prijavite sporni nalog, a broj telefona (ukoliko pripada m:tel mobilnoj telefoniji) prijavite na broj 066 101 010 kako bi se broj što prije deaktivirao.