Written by

Dirljiva drama “Mandolina kapetana Corellija” na kanalu HRT1

m:tel IPTV| Views: 1079

mandolina kapetana Corellija

Kraj radne sedmice je idealno vrijeme za opuštanje uz dobar film i zato u petak 03. jula u 20:34 prebacite na prvi program Hrvatske radio televizije i uživajte u “Mandolini kapetana Corellija”. Radnja ovog filma je smještena na grčko ostrvo Kefalonija u vrijeme kada se Drugi svjetski rat polako primicao.

Doktor Iannis živi sa kćerkom Pelagiom koju je od malih nogu naučio da razmišlja svojom glavom. Njihov miran i idiličan život na obali mora prekida prodor neprijatelja na ostrvo. Među njemačkim i italijanskim vojnicima nalazi se i kapetan Antonio Corelli kojem je sviranje mandoline zanimljivije od ratovanja.  Na Kefaloniji upoznaje doktorovu kćerku Pelagiu koja mu se svidi na prvi pogled. No, ona je veoma nepovjerljiva prema njemu i isprva ne želi ni da ga pogleda, a kamoli da se upusti u razgovor.

Kako je vrijeme prolazilo, tako je šarmantni kapetan Corelli svojom muzikom i manirima polako osvajao Pelagijino srce. Između njih dvoje se rađa ljubav, no problem nastaje u trenutku kada se na Kefaloniju iz rata vrati Mandras, lokalni ribar s kojim je Pelagia vjerena. Osim toga, uskoro stiže vijest da se vojnici povlače sa ostrva što znači da kapetan Corelli napušta Kefaloniju.

Ovu priču o ljubavi i ratu napisao je Louis de Bernieres, a prema njegovom bestseleru “Mandolina kapetana Corellija” snimljen je ovaj prekrasni film.  Režiju potpisuje John Madden, a u glavnim ulogama pojavljuju se Penelope Cruz kao Pelagia i Nicolas Cage kao kapetan Corelli. Pored njih, u filmu glume još i John Hurt, Christian Bale, Irene Papas, Gerasimos Skiadaressis, Aspasia Kralli, Mihalis Giannatos, Dimitris Kaberidis, Viki Maragaki i drugi.

https://www.youtube.com/watch?v=hISp9ZWqx8c