Djeca neće moći da pokreću livestream na TikTok-u

Written by

Djeca neće moći da pokreću livestream na TikTok-u

m:apps, preporučujemo| Views: 115

TikTok podiže starosnu granicu za pokretanje livestream-a, s ciljem zaštite djece.

Iz kompanije je najavljeno mnoštvo promjena u opciji livestream-a, među kojima je uvođenje novih metoda za određivanje starosne dobi korisnika. Trenutno svako ko ima najmanje 1.000 pratilaca starijih od 16 godina može pokrenuti prenos uživo na TikTok-u. Od 23. novembra to će se promijeniti, te će samo korisnici stariji od 18 godina moći pokrenuti livestream.

“Kako bismo zaštitili naše korisnike i kreatore i podržali njihov napredak, neprestano radimo na razvoju zaštitnih mjera”, navedeno je iz kompanije.

Inače, BBC je obavio zanimljivo istraživanje prema kojem je pronašao stotine djece koja iz sirijskih izbjegličkih kampova livestream-om mole za novčanu pomoć. Došli su do informacija da su neka od njih samo u jednom satu dobijala i po 1.000 dolara, ali da je 70 odsto tog novca išlo TikTok-u.

Kada je BBC kontaktirao TikTok iz te kompanije su naveli da provizija nije 70 odsto, nego da je znatno manja, ali i da pravila kompanije nalažu da korisnici ne smiju direktno tražiti “poklone”.

S druge strane, kada je BBC pokušao da prijavi slučajeve prosjačenja putem livestream-a, iz TikTok-a su najprije odgovorili da nije bilo kršenja pravila, da bi kasnije ipak banovali sve sporne profile. Bilo kako bilo, TikTok je odlučio da izbjegne ovakve “neprijatnosti” podizanjem starosne granice za korištenje livestream-a.