Dronovi su nekada samo letjeli, sada i crtaju

Written by

Dronovi su nekada samo letjeli, sada i crtaju

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 452

Gotovo da je nemoguće zamisliti kakve nam sve mogućnosti pruža tehnologija 21. vijeka, a dronovi se svakako ubrajaju u kategoriju uređaja koji nas svakodnevno iznenađuju.

Do sada su letjeli, snimali, prenosili hranu, poštu ili neke druge potrepštine, ali sada – dronovi crtaju. Možda zvuči nevjerovatno, ali i to se dogodilo. Upravo četiri drona grafitera nedavno su „naslikala“ 12 metara visok i 14 metara širok mural.

Za sve postoji prvi put, pa i za dronove koji su sada postali umjetnici. Sve je realizovano u sklopu projekta UFO – Urban Flying Opera, odnosno “Urbana leteća opera” koju je osmislio Carlo Ratti Associati, iz italijanske kompanije za dizajn i inovacije CRA.

Četiri drona slikala su čak 12 sati ilustracije raznih autora koje je Carlo prethodno prikupio. Od 1.200, koliko je stiglo putem aplikacija, izabrao je najboljih 100 i kreirao mural. Tehničku pomoć je pružila kompanija Tsuru Robotics sa svojim dronovima koji su opremljeni sistemom za praćenje položaja kako se ne bi sudarili, odnosno kako bi neometano stvarali svoja umjetnička djela.

Šta vi kažete na nove “umjetnike”? Sigurno da se nećemo iznenaditi ukoliko jednog dana dronove grafitere ugledamo i u svom komšiluku, ispred svoje zgrade.