DxOMark test: Xiaomi Mi 11 Ultra ima najbolju kameru

Mi 11 Ultra je novi vodeći model kompanije Xiaomi te pravi nasljednik modela Mi 10 Ultra čija je kamera bila jedna od najboljih testiranih prethodne godine. 

U poređenju sa Mi 10 Ultra, novi model nudi nekoliko važnih promjena u pogledu kamere. Prema DxOmark testu, Samsung ISOCELL senzor je na 1/1,12″ u glavnoj kameri i veći je od 1/1,32″ koji je korišten u verziji od prošle godine i tako se približio kompaktnim fotoaparatima, poput Sony-jeve RX serije.

Novi senzor takođe nudi Dual Pixel Pro autofokus koji za mjerenje kontrasta razdvaja svaki piksel vertikalno i dijagonalno.

Novi senzor može koristiti različite HDR metode, zavisno od kadra ili potrebe korištenja. Smart ISO Pro koristi jedno snimanje, ali svaki piksel ima dva čitanja sa različitim konverzijama koje kamera kombinuje kako bi stvorila sliku visokog dinamičkog raspona. Uređaj ovaj način rada koristi uglavnom za snimanje slike pregleda, za scene sa srednjim dinamičkim rasponom i za video.

Novi telefon koristi različit HDR način za fotografisanje sa većim kontrastom. U ovom načinu rada, senzor snima nekoliko frejmova, a zatim ih spaja u najbolji rezultat, dok poznate “ghosting artifacts” dijelove svodi  na minimum.

U video načinu, kamera može snimiti 8K materijal pri 24 fps i 4K pri 60 fps. Superlight video način dizajniran je za snimanje videozapisa u uslovima slabog osvjetljenja ispod jednog luksa.