Written by

Ericsson ima rješenje kako da svoj telefon sačuvate od džeparoša

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 397

Posljednjih godina proizvođači kreiraju sve više mehanizama za zaštitu telefona, kako bi spriječili krađu pametnih uređaja. Ipak, još nisu zabilježeni značajniji uspjesi sa suzbijanjem „džeparenja“, a sada se čini da je Ericsson pronašao rješenje – Adaptive Friction sistem.

Kada govorimo o bezbjednosti pametnih telefona, danas prvo pomislimo na klasične mehanizme blokiranja koji sprečavaju da ih koristi bilo ko osim vlasnika. Najpoznatiji su, svakako, biometrijski sistemi, klasični kodovi sastavljeni od cifara ili obrasci koje korisnik sam kreira.

Međutim, čini se da ovi sigurnosni sistemi nisu posebno obeshrabrili lopove, iz vrlo jednostavnog razloga – mnogi korisnici još uvijek ne koriste nikakavu vrstu zaključavanja. Pored toga, treba imati na umu da nekoliko pametnih telefona poznatih brendova i danas može biti hakovano, pa čak i ako su preuzete sve mjere predostrožnosti. I tu na scenu stupa inovativni pristup kompanije Ericsson – novi high-tech sistem protiv krađe telefona, pod nazivom Adaptive Friction.

U osnovi, cijela ideja se zasniva na senzorima unutar mobilnog uređaja, uključujući mikrofone, kamere, različite senzore, koji će imati sposobnost da utvrde da li telefon drži vlasnik ili neko drugi. Ukoliko vaš pametni uređaj prepozna da je u dodiru sa nepoznatom osobom, on će početi da vibrira na ultrazvučnim frekvencijama, čineći ga, barem u teoriji, klizavim i teškim za izvlačenje iz džepa ili torbe. Upravo iz tog razloga kreatori sistema su mu dodijelili ime Adaptive Friction.

Ipak, koliko god da se Ericsson-ova ideja činila dobrom na papiru, ona je samo patent koji se još treba dokazati u praksi. Jedno je sigurno, svi su nestrpljivi da saznaju hoće li se ideja pretvoriti u pravu tehnologiju koja će postati sastavni dio svakog telefona.