Evo kad će Microsoft objaviti narednu verziju Windows-a

Microsoft kompanija je najavila da će narednu i naprednu verziju Windows-a predstaviti u četvrtak,  24. juna, u 11.00 časova. 

Kompanija je počela slati pozivnice medijima, a otkriveno je da će glavni dikrektor događaja biti Satya Nadella i direktor proizvoda Panos Panay.

Nadella je rekao da je testirao novi OS posljednjih nekoliko mjeseci. Najavio je najinovativiju, novu, otvorenu platformu koja će otvoriti više prilika za svakog programera. To se vjerovatno odnosi na glasine o ažuriranju Windows Store-a, što bi programerima moglo da olakša izbacivanje aplikacija potrošačima. 

Prošle godine kompanija je preusmjerila fokus 10X na uređaje sa jednim ekranom kako bi potencijalno stvorila jačeg konkurenta OS Chrome. Sada Microsoft planira da u sistem Windows 10 unese neke komponente 10X.

Najavljeno je da će Windows 10 biti besplatan godinu dana, što je ozbiljan zaokret od njihove prethodne strategije naplaćivanja. Čineći to, potiču programere da grade moderne aplikacije.

U budućnosti možemo vjerovatno da očekujemo više unaprijeđenih komponenti za dual-screen Windows 10 u sljedeći OS. Takođe, sada kada je Apple uspješno premjestio svoje računare na M1 čipove zasnovane na ARM-u, moglo bi se očekivati da će u budućnosti i Windows raditi na podršci za ARM uređaje.