Evo kako osušiti mobilni telefon ako vam padne u vodu

Written by

Evo kako osušiti mobilni telefon ako vam padne u vodu

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 1000

Iako postoje posebne serije pametnih telefona koji su otporni na vodu, prašinu i udarce (posjeduju sertifikat IP68), a i određen broj flagship-a je otporan na tečnost, veliki broj uređaja ipak ne posjeduje takvu zaštitu.

Ipak, pad telefona u vodu ne mora značiti i kraj, iako je u pitanju osjetljiva elektronika. Stoga, nemojte odmah paničariti, već pokušajte ispratiti nekoliko konstruktivnih prijedloga i koraka šta i kako (ne) činiti u tom slučaju:

Isključite telefon

Mobilni telefen koji je završio u vodi, odmah izvadite i isključite. Ako ostane upaljen tokom „akcije spašavanja“, to bi moglo dovesti do trajne štete koju je moguće izbjeći. Važno je da ga ne uključujte dok ne bude potpuno suv.

Osušite telefon

Telefon dobro obrišite. Uklonite zaštitnu masku, a na modelima na kojima je još uvijek moguće skinuti poklopac i izvaditi bateriju treba i to uraditi. Potom telefom umotajte u tkaninu ili papirni ubrus i nastojte obrisati što više vode.

Takođe, odmah izvadite ladicu za SIM karticu, jer su tu zna zadržati vode, a potom istresite vodu iz svih otvora na telefonu – podrazumijeva se da to učinite laganim pokretima. Usisivač će pomoći ukoliko smatrate da je voda ušla preduboko u telefon i da je samo brisanjem ne možete ukloniti.

 

Stavite ga u rižu

Vjerovatno ste već čuli za ovaj savjet, s obzirom da je poznato da riža može pomoći pri izvlačenju vlage. Zato je potrebno da telefon, dan ili dva, ostavite u većoj posudi ili vrećici napunjenoj sirovom rižom.

 

Šta nikako ne smijete činiti

Prvo, preporuke na koje možete naići na internetu da telefon sušite u mikrotalasnoj rerni ili fenom – odmah zaboravite! Ekstremne temperature su podjednako štetne za telefon kao i tekućina.

Drugo, dok god telefon nije potpuno suv, ne uključijte ga i ne stavljajte na punjenje. Takođe, nemojte pritiskati nikakve tastere i dugmad na uređaju, ne tresite ga i ne pokušavajte udarcima o tvrdu podlogu (recimo, o ivicu stola) da izbacite vodu.

Ponovo pokretanje

Kada ispoštujete sve navedene korake i budete sigurni da u telefonu više nema vode, pokušajte ga uključiti. Ukoliko ne reaguje, stavite ga da se puni. Ako ni tad ne možete da ga pokrenete, razlog može biti taj što mu je oštećena baterija, a u svakom slučaju tad je vrijeme da zatražite pomoć profesionalaca.

Ako je telefon reagovao, svakako pratite kako funkcioniše u nekoliko narednih dana, jer oštećenja mogu tek naknadno postati vidljiva. Testirajte ekran i zvučnike tako što ćete odigrati neku igricu i pustiti muziku, a za svaku nedosljednost u radu opet vam nema druge nego da se uputite u servis. U najekstremnijem slučaju, moraćete u nabavku novog mobilnog telefona.