Written by

Facebook će brinuti više o privatnosti korisnika

m:reza, preporučujemo| Views: 688

U narednom periodu, kompanija Facebook će više skretati pažnju sa javnih postova na šifriranu, efemernu komunikaciju kroz njihove tri aplikacije za komunikaciju, a to je izjavio CEO kompanije, Mark Zuckerberg u svom blog postu. Zuckerberg je izjavio kako će upravo šifriranje biti budućnost Facebook-a, a kompanija je spremna da bude zabranjena u zemljama koje ne budu htjele prihvatiti ovaj novi način poslovanja.

On je dodao kako javne društvene mreže imaju svoje mjesto, ali on budućnost vidi kao jednostavnu platformu koja je fokusirana na privatnost korisnika i upravo to joj je na prvom mjestu. Ova promjena bi značila i oštar preokret kad je Facebook u pitanju koji je trenutno jedna od najbogatijih kompanija na svijetu i to izmišljanjem inovativnih metoda za prikupljanje ličnih podataka korisnika te dozvoljavanju velikim kompanijama da ih koriste u marketinške svrhe. Sada se to drastično promijenilo.

Zuckerberg je rekao da će se buduća komunikacija na internetu sve više prebacivati na privatni mod, šifrirane servise gdje će ljudi biti uvjereni da su sigurni i da njihovi podaci neće biti dostupni nikome i gdje njihove poruke neće doživotno biti dostupne.

Da bi postigli ovaj zacrtani cilj, Facebook komunikacija trebalo bi da evoluira tako da bude sličnija WhatsApp-u, a šifriranje bi trebalo da postane standard.