Written by

Facebook Messenger – znate li na šta ste pristali?

m:ovo m:ono| Views: 1234

facebook messengerSvi oni koji su pokušali izbjeći instalaciju novog Facebook Messengera na svoje mobilne telefone na to su na neki način bili primorani jer vidget ove popularne društvene mreže nije bilo moguće koristiti na mobilinim telefonima ukoliko niste pristali da instalirate i novi Messenger. Većina nas je mahinalno kliknula na “install” i prihvatila uslove korištenja bez čitanja. Znate li na šta ste u stvari pristali?

Koliko svojih ličnih informacija ste spremni podijeliti sa svojim prijateljima da biste dobili pristup besplatnoj mobilnoj aplikaciji? Vjerujemo da vaš odgovor podrazumijeva puno manje od onoga na šta ste pristali. Naime, aplikacija za novi Messenger koja je dosad instalirana preko milijardu puta zahtjeva vaš pristanak na dijeljenje alarmantne količine ličnih podataka i na neki način direktne kontrole nad vašim mobilnim uređajem.

Facebook Messenger je samostalna verzija instant chata unutar ove društvene mreže kojoj možete pristupiti kroz standardnu aplikaciju. Otvaranje Messengera kao posebne aplikacije zahtijeva puno više memorije i propusnosti na vašem telefonu, i poprilično troši bateriju i zato je Facebook ponudio mogućnost posebne aplikacije kojoj možete pristupiti bez pokretanja cele Facebook aplikacije. Ako ste pristali da skinete novi Messenger na vaš smartfon onda obavezno pročitajte na šta ste zaista pristali.

 

Krenimo redom…

  • Aplikaciji dopuštate promjenu stanja mrežnog povezivanja.
  • Aplikacija može sama pozvati oređene telefonske brojeve bez vaše intervencije što može dovesti do dodatnih troškova.
  • Aplikaciji omogućujete slanje SMS poruka, takođe bez vaše intervencije.
  • Omogućeno je snimanje zvuka mikrofonom, što znači da aplikacija može snimati zvuk u bilo kom trenutku beš vašeg odobrenja.
  • Omogućeno je snimanje fotografija i videa takođe bez vašeg odobrenja.
  • Aplikacija ima pristup zapisniku poziva uključujući dolazne i odlazne pozive što može omogućiti zlonamjernim aplikacijama da dijele vaše podatke bez vašeg znanja.
  • Messenger ima pristup podacima o kontaktima u imeniku vašeg telefona kao i učestalost poziva prema određenim brojevima, slanju elektronske pošte ili SMS poruka.
  • Aplikcija ima pristup i svim ličnim podacima na vašem telefonu kao što su vaše ime i sve druge informacije i što je najgore sve te podatke može poslati drugim ljudima.
  • Aplikacija ima dozvolu pristupa funkcijama vašeg telefona što joj omogućava da utvrdi broj telefona vašeg uređaja kao i da li je poziv aktivan, ali i daljinsko povezivanje.
  • Aplikacija može da preuzme listu naloga koji su pohranjeni u telefonu što može da obuhvata sve račune i transakcije nastale zbog aplikacija koje ste instalirali.

 

Biste li instalirali Messenger da ste prije toga pročitali koja je cijena privatnosti? Sve mobilne aplikacije koje nam nude pod besplatne plaćate svojim ličnim podacima i to treba da imate na umu prije nego ih instalirate u vaše mobilne uređaje.

Nama sve ovo, moramo priznati, zvuči poprilično zastrašujuće i ne možemo, a da se ne zapitamo da li zaista vrijedi svega toga. Izgleda da je Facebook i ovoga puta prešao granicu privatnosti.