Written by

Facebook sada plaća kako bi pratio vaše navike pri korištenju telefona

m:apps, preporučujemo| Views: 479

Facebook je spreman da plati korisnicima koji dopuste toj društvenoj mreži da prati njihovo korištenje telefona.

U tu svrhu stiže aplikacija Study, koja će pratiti instaliranje ostalih aplikacija na uređaj, kao i vrijeme koje korisnik provede koristeći ih, zemlju u kojoj se nalazi te dodatne podatke iz aplikacije koji će dati uvid u neka njegova specifičnija interesovanja.

Iz Facebook-a tvrde da zloupotrebe neće biti, već da aplikacija Study treba da im, kroz uvid u navike pri korištenju telefona, posluži za unapređenje usluga. Naime, njenim instaliranjem Facebook neće imati uvid u specifični sadržaj, kao što su poruke ili šifre. S druge strane, sve ono što će na ovaj način biti transparentno za Facebook, neće biti dostupno „trećoj strani“.

Aplikacija Study dolazi nekoliko mjeseci nakon slične – Facebook Research, koja je omogućavala dublji pristup telefonu te je zbog kontroverzi u januaru ugašena. Sada, aplikacija Study će biti dostupna samo korisnicima starijim od 18 godina, jer je to jedini način da imaju PayPal račun, preko kojeg će biti plaćeni.

Koliko će Facebook platiti korisnicima da prati njihove navike tokom korištenja telefona, za sada nije poznato. U početku, aplikacija Study će biti dostupna samo za uređaje sa Android-om, i to korisnicima koji dobiju pozivnicu u SAD i Indiji, a vremenom, poručuju iz Facebook-a, i u drugim zemljama.