Written by

Facebook u novom ruhu – kakve nas još izmjene očekuju?

m:apps, preporučujemo| Views: 608

Bez obzira na brojne nevolje zbog pitanja privatnosti, Facebook ide dalje. Na nedavno održanoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere – F8, predstavljene su izmjene koje su već stigle do pojedinih korisnika.

Glavna aplikacija i web-stranica postaće ili već jesu znatno svjetlije, odnosno imaće više bijele boje. Sa ovim vizuelnim promjenama stižu i one koje se odnose na sam rad, pa će tako grupe u budućnosti imati istaknutije mjesto na ovoj popularnoj platformi. Facebook je tako redizajnirao taj dio kako bi lakše otkrio nove grupe i dodao veze do relevantnih grupa u drugim dijelovima aplikacije, kao što je Marketplace.

U samoj aplikaciji najočitija promjena je bijela traka na vrhu, praćena novim ogromnim Facebook logotipom koji zauzima lijevu stranu ekrana. Traka za pretraživanje sada je smanjena na ikonu i smještena na desnoj strani uz logo aplikacije Messenger.

U međuvremenu, na radnoj površini, kompanija planira kompletnu izmjenu svoje platforme koja će dizajn približiti onom u aplikacijama. Novi dizajn aplikacije pojavio se određenim korisnicima već krajem marta, a uskoro bi trebalo da bude dostupan svima, dok ćemo na redizajniranu web-stranicu ipak pričekati nekoliko mjeseci.

Facebook, takođe, radi na redizajnu Messenger aplikacije, pod nazivom LightSpeed. Ovo predstavlja potpuno novu verzija Messenger-a, čiji je cilj ponuditi iste funkcije, ali u mnogo manjem paketu, veličine oko 30MB. Prema tvrdnjama Facebook-a, aplikacija će se pokretati za manje od dvije sekunde.