Facebook uklanja naše podatke o adresi, vjerskim i političkim stavovima

Written by

Facebook uklanja naše podatke o adresi, vjerskim i političkim stavovima

m:reza, preporučujemo| Views: 67

Kompanija Meta je saopštila da će tokom decembra napraviti određene promjene na profilima korisnika.

Ove promjene, koje će na snagu stupiti 1. decembra, podrazumijevaju da će Meta s profila ukloniti adrese, seksualnu orjetnaciju, političko opredjeljenje, kao i vjersku pripadnost.

Facebook se za ovaj potez odlučio, prema njihovom objašnjenju, zbog “lakše navigacije i korištenja” društvene mreže. Svi korisnici koji su pomenute podatke upisali u opisu svog profila dobiće notifikaciju o ovoj promjeni.

Informacije kao što su kontakti i status veze neće biti uklonjeni. Svi koji žele preuzeti kopije podataka sa Facebook-a mogu to uraditi prije 1. decembra, a svi korisnici će i dalje imati kontrolu nad onim šta pojedini drugi korisnici vide na profilu. Ova novost neće previše uticati na korisnike, osim što će podataka u sekciji za kontakte i osnovne informacije sada biti manje.

Međutim, ovo bi trebalo da promijeni stavove prema načinu na koji se Meta odnosi prema privatnosti. Sekcija sa pomenutim podacima nalazi se na Facebook-u od početka, iz vremena kada su korisnici lakše dijelili detalje o sebi, a što je kasnije problematizovano.

Zaštita privatnosti je danas jedan od glavnih problema na internetu i Meta – s obzirom da je jedna od kompanija čiji ugled u toj oblasti nije bio najsvjetliji – u proteklim godinama mu je posvetila više pažnje.