Written by

Facebook uvodi alat za brisanje istorije pretraživanja

m:reza, preporučujemo| Views: 654

Novi alat iz Facebooka, koji sa nestrpljanjem očekujemo već neko vrijeme, a zove se Clear History trebalo bi da bude lansiran i dostupan svim korisnicima tokom ove godine.

Glavna funkcija ovog alata bi trebalo da omogući korisnicima brisanje svih privatnih informacija koje prikupljaju treće strane, aplikacije i sajtovi. Alat Clear History je najavljivan za maj prošle godine, malo prije F8 konferencije za programere, a ideja koja je stajala iza ove funkcije je da se povrati povjerenje korisnika.

Na svakom web pretraživaču postoji jednostavan način da se očiste svi cookies i istorija pretraživanja. Svjesni smo da su velikom broju sajtova cookies neophodni da bi funkcionisali, ali opet potrebna nam je mogućnost da obrišemo istoriju kad god to poželimo. Ništa drugačije ne bi trebalo biti sa Facebook-om.

Pomoću ovog alata bi trebalo biti sasvim jednostavno kontrolisanje istorije pretraživanja na Facebook-u, od toga na šta ste klikali pa do toga šta ste ukucavali u tražilicu.  Iako sve zvuči prilično obećavajuće, još uvijek nije u potpunosti poznato kako će ovaj alat izgledati i funkcionisati u praksi, ali je opšte poznato da kompanija prikuplja veliki broj podataka vezanih uz to šta radite na sajtu i van njega. 

Prema pisanju pojedinih medija, ovaj alat bi trebao ući u testnu fazu već ovog proljeća.