Written by

Film „Ljepota poroka“ na kanalu Klasik TV

m:tel IPTV| Views: 1133

Klasik TV, petak 31.07 u 22 časa

ljepota porokaOvog petka preporučujemo vam jedan od najvećih klasika jugoslovenske kinematografije koji je proslavio hrvatsku glumicu Miru Furlan. Film „Ljepota poroka“ crnogorskog režisera Živka Nikolića iz 1986. godine bavi se temom sudara stare i nove civilizacije koji se neminovno tragično završava. Dok se u pojedinim djelovima Crne Gore i dalje praktikuju izuzetno zastarjeli običaji, u drugim djelovima zemlje cvjeta turizam koji donosi potpuno drugačije, liberalne stavove.
Već na početku filma susrećemo se sa jednim od najčešćih i ‘najkrvavijih’ starih običaja koji su preovladavali- zakonu „časti i krvi“ prema kojem muž ima pravo ubiti ženu maljem ukoliko otkrije da mu je bila nevjerna. Upoznajemo nedavno vjenčani par Luku i Jagliku koji na nagovor kuma Žorža odluče napustiti planinu i odseliti se u primorje gdje postoje mnogo bolje mogućnosti za zaradu. Žorž radi u jednom ljetovalištu za nudiste i tu zaposli Jagliku kao sobaricu dok ne pronađe neki drugi posao. Jaglika je šokirana golotinjom koja preovladava u ljetovalištu, ali uskoro se privikava na novu situaciju i počinje sa velikim zanimanjem posmatrati mladi bračni par čiju sobu čisti. I mladi par je zaintrigiran njenom radoznalošću i pokušava joj prići, a ona je u početku sramežljiva. Jaglika uskoro počinje otkrivati jedan novi svijet i to ima velike posljedice na njen do tada stabilan brak sa Lukom.

Mira-Furlan
Uloga Jaglike donijela je glumici Miri Furlan Zlatnu arenu na Pulskom fesivalu, a pored nje u glavnim ulogama pojavljuje se niz poznatih jugoslovenskih glumaca. U ulozi kuma Žorža koji vodi nudističko ljetovalište tako se pojavljuje Petar Božović, a u ulozi bračnog para nudista pojavljuju se manekenka i modna ikona 80-ih godina Ines Kotman i francuski glumac Alain Noury. U filmu se pojavljuju i veteranke Mira Banjac i Eva Ras koje filmu daju odličnu crnohumornu notu.
Nikolić je u svom najpoznatijem ostvarenju na veoma zanimljiv i često komičan način prikazao klasične predrasude koje postoje prema Crnogorcima, kao i arhaične običaje koji su ranije u zemlji bili neuobičajeni.