Firefox Stick Mode će “pojesti” sve kolačiće

Kolačići web stranica dobar su način da zapamte ko ste i što ste radili na stranici kao i vaše postavke.

To pomaže u efikasnosti, posebno ako se radi o stranici koju često posjećujete. Međutim, problem je u tome što su kolačići evoluirali do toga da ne uzimaju samo naše postavke na jednoj stranici, već se mogu koristiti za praćenje na webu.

To znači da čak i ako posjetite drugu web stranicu koja nema veze s izvornom, može vas pratiti, naučiti vaše postavke, koje se zatim mogu koristiti za izradu ciljanih oglasa. Ako ne uživate u praćenju, najnovija verzija Firefoxa mogla bi vas zanimati.

Novo ažuriranje uvodi verziju strogog načina rada za koji tvrde da u potpunosti briše istoriju vašeg pretraživača za bilo koju web stranicu, kao i da briše sve kolačiće. Prema Firefoxu, to se postiže stvaranjem “staklenika za kolačiće” za svaku web stranicu koju posjetite, koja se postavlja u sandbox tako da ne mogu međusobno komunicirati i dijeliti.

Prema Mozilli, “To znači da možete lako prepoznati i ukloniti sve podatke koje je web mjesto memorisalo na vaš računar, bez brige o ostalim podacima trećih strana ugrađenih u tu stranicu.” Najnovija verzija Firefoxa već bi trebala biti dostupna, pa provjerite jeste li ažurirani ako želite iskoristiti prednosti ovih novih opcija privatnosti.