Francuz preletio Lamanš na flyboard-u

Written by

Francuz preletio Lamanš na flyboard-u

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 518

Poslije neuspjelog pokušaja krajem jula, francuski inženjer i ljubitelj ekstreminih sportova Franky Zapata je na svom flyboard-u, odnosno letećoj dasci, preletio Lamanš, kanal koji odvaja sjever Francuske od Velike Britanije.

Zapata je poletio iz Sangata, u Francuskoj, i 22 minute kasnije sletio u Dover, u Engleskoj. Tokom leta,  dužine 35 kilometara, dostigao je maksimalnu brzinu od 106 kilometara na čas.

„Prije tri godine samo napravili flyboard, a sada samo uspjeli prelejeti Lamanš. To je fantastično“, rekao je nakon slijetanja Zapata, poznat i kao „leteći čovjek“.

Njegova leteća platforma posjeduje pet reaktivnih motora koji mogu da postignu brzinu do 195 kilometara po času. Prvu leteću dasku Zapata je zapravo osmislio 2011. godine, kada je uređaj koji  pokretao mlaz vode, a kasnije je usavršena. Sada njen motor pokreće gorivo za avione, a flyboard može da dosegne visinu od 3-3,5 kilometara.

U prvom pokušaju da na ovaj način preleti Lamanš, Zapata je promašio platformu na brodu gdje je trebalo da natoči gorivo i upao u more. Nakon toga je poručio da neće odustati i da će se za sljedeći let bolje pripremiti, što je i učinio.