Google i Harvard kreirali najprecizniju mapu mozga ikad

Timovi Googlea i Harvarda objavili su komplikovanu mapu svake ćelije i veze u kubnom milimetru ljudskog mozga.

Mapirana regija obuhvata različite slojeve i tipove stanica moždane kore, područje moždanog tkiva povezano sa kognicijom na višem nivou, poput razmišljanja, planiranja i govora. Prema Googleu, to je do sada najveća moždana karta sa ovim nivoom detalja, a naučnicima je besplatno dostupna na mreži.

“Ljudski mozak je složena mreža moždanih ćelija koja je odgovorna za cjelokupno ljudsko ponašanje, ali do sada nismo uspjeli u potpunosti mapirati ove veze ni u maloj regiji mozga”, rekao je dr. Alexander Shapson -Coe iz Harvardovog laboratorija Lichtman.

Da bi napravili kartu, timovi su donirano tkivo razrezali na 5300 dijelova, svaki debljine 30 nanometara, i slikali ih elektronskim mikroskopom u rezoluciji od 4 nanometra. Dobijenih 225 miliona slika kompjuterski je spojeno u 3D digitalni prikaz. Algoritmi su podijelili stanice i klasificirali sinapse, aksone, dendrite, stanice i druge strukture, a ljudi su provjerili njihov rad.

Prošle su godine Google i istraživački kampus Janelia s Medicinskog instituta Howard Hughes stigli na naslovnice kada su na sličan način mapirali dio mozga muhe. Ta je karta, u to vrijeme najveća do sada, pokrivala oko 25 000 neurona i 20 miliona sinapsi. Osim što cilja na ljudski mozak, nova karta uključuje desetine hiljada neurona i 130 miliona sinapsi. Zauzima 1,4 petabajta prostora na disku.

Poređenja radi, satelitski snimci Zemlje prikupljani tri decenije NASA-inim programom Landsat zahtijevaju 1,3 petabajta prostora za memoriju.

Sve je to, međutim, tek milioniti dio ljudskog mozga, a do cijele slike trebaće godine. Karta ovih razmjera i detalja bila bi nezamisliva prije nekoliko desetljeća.