Google Maps dobija pet glavnih nadogradnji – i pokušava da spasi živote

Tokom uvodne riječi na samitu Google IO 2021 najavljeno je pet novih karakteristika koje će donijeti velike nadogradnje usluge Google Maps.

Jedna od njih će posebno biti popularna među onima koji se polako vraćaju u normalu nakon dugog perioda zaključavanja.

Oni pokrivaju širok spektar novih naogradnji, što vam omogućuje da otkrijete kuda biste trebali voziti ako ste nervozan vozač, šta trebate izbjeći ako ne želite biti u blizini velikih gužvi i omogućuju vam da pratite više informacija dok uživo gledate kroz kameru telefona.

1. Niko ne voli velike gužve

Na Androidu i iOS-u, najnovija ažuriranja u narednim mjesecima će nam omogućuti odabir rute sa najmanjom vjerovatnoćom za “iznenadne gužve”.

Ti trenuci mogu biti uzrokovani naglim gužvama u saobraćaju, zbunjujućim raskrsnicama ili zatvorenim ulicama što može rezultirati većim brojem nesreća. Google tvrdi da će njegova nova tehnologija pomoći u smanjenju broja nesreća i vjeruje da može smanjiti do 100 miliona potencijalnih nezgoda.

Ako je procijenjeno vrijeme vožnje isto (kao i najbrža ruta) ili samo malo duža, tada je sigurnija ruta ona koju će Google predložiti kao zadanu.

2. Opcija Live View biće više unutar aplikacije

Takođe će se u narednim mjesecima na svjetskim tržištima predstaviti Android i iOS poboljšanja za Live View na Google Mapama, koja nudi AR prikaz ulice (proširene stvarnosti) u vašem okruženju, prekrivajući ključne informacije poput naziva ulica i uputa za navigaciju na vrhu feeda vašeg pametnog telefona.

Takođe će prikazati više informacija o kompanijama oko vas, nešto poput vodiča koji će vam reći šta posjetiti.

Iako je karakteristika dobro uspostavljena u 100 zemalja za lokacije na otvorenom, novo će se ažuriranje proširiti i na zatvorene lokacije, uključujući tržne centre, aerodrome, željezničke stanice, muzeje i slično. 

Ažurirani Live View prvo će se pojaviti u Cirihu, a mjesec dana kasnije slijedi Tokio, s tim da će se u budućnosti dodati još gradova.

3. Mape sa više detalja

Google dodaje još više detalja na svoje mape jer želi dati korisnicima svijest o tome kakvo je područje prije nego što ga posjete. Od informacija o pješačkim prelazima i pločnicima, do područja koja su dostupna korisnicima invalidskih kolica i još mnogo toga.

Detaljne mape ulica trenutno su dostupne samo u nekoliko gradova, ali Google će ih proširiti za dodatnih 50 do kraja 2021.

4. Prilagođenije mape

Da nova ažuriranja ne budu previše za pojedine korisnike, Google će ponuditi i prilagođene mape. Možete ukloniti informacije koje ne želite ili da zadržite ono što vam je bitno da se prikaže.

Google Maps može naučiti vaše česte rute i aktivnosti. Takođe, može otkriti ako ne posjećujete neko mjesto i istaknuti znamenitosti. To su mjesta od interesa i atrakcije (na temelju vaših sviđanja i prethodnih aktivnosti) kako bi vam pomogao istražiti novo okruženje i omogućiće vam da vidite više informacija.

5. Postpandemijske mogućnosti

Mnogi od nas su oprezniji kad su u javnosti i sada uspješnije se možete socijalno distancirati ako želite.

Cilj je pomoći korisnicima kada su određene ulice ili naselja puno prometnije nego inače, tako da možete donijeti odluke o tome kuda ćete ići, a šta izbjegavati.

Google kaže da će Area Busyness biti uključen prema zadanim postavkama u Mapama, ali da će to biti suptilno iskustvo koje neće ometati upotrebu.