Google Meet sada štedi podatke na iOS-u i Android-u

Mogućnost uštede podataka u aplikacijama za video sastanke postale su nužne tokom pandemije jer su radnici bili prisiljeni pridružiti se većem broju video poziva.

Google je predstavio alat za ograničavanje upotrebe podataka na aplikaciji Meet za podršku na Android i iOS uređajima. Kompanija je obećala da će ograničiti upotrebu podataka za one koji imaju ograničene podatkovne planove, uštedjeti bateriju i smanjiti upotrebu procesora uređaja. Kompromis je što uzrokuje niži kvalitet videopoziva, ali to je vjerovatno bolje ako vaša pretplata ima malu količinu podataka.

Meet se već automatski prilagođava uređaju i mreži, ali novi alat omogućuje korisnicima podešavanje kvalitete sastanka kako bi se smanjilo opterećenje mobilnog uređaja kada je povezan sa mobilnom mrežom. Korisnici mogu isključiti postavku uštede podataka kako bi postigli kvalitetniji poziv, a ova mogućnost je prema zadanim postavkama isključena.

Čini se da Google ponovno najavljuje mogućnost spremanja podataka uključivanjem Meeta na iOS.

Da bi uključili Meet data uštedu, korisnici trebaju otići na opcije i odabrati “Ograniči upotrebu podataka” prije nego što se pridruže video pozivu.

Microsoft je takođe objavio mogućnost za uštedu podataka za Microsoft Teams kako bi pomogao ljudima na ograničenim mrežama. Opcija omogućuje korisnicima ograničavanje količine podataka koja se koristi tokom video poziva Teams.

Google ovu mogućnost objavljuje od 22. aprila za korisnike koji koriste Workspace Essentials, Business Starter, Business Standard, Business Plus, Frontline, Enterprise Standard, Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Plus, Nonprofits, Cloud Identity Free i Cloud Identity Premium.