Google mijenja algoritam i daje prednost originalnim vijestima

Written by

Google mijenja algoritam i daje prednost originalnim vijestima

m:reza, preporučujemo| Views: 508

Google mijenja svoj algoritam za pretraživanje, a rezultat te izmjene će biti davanje prednosti originalnim vijestima.

To u praksi znači da se korisnicima, kada otvore Google/Vijesti, više neće prvo pojavljivati klikabilni tekstovi, već oni koje su rezultat istraživačkog novinarstva.

Google će, naime, dati nove smjernice za više od 10.000 ljudi, iz cijelog svijeta, koji su angažovani kao ocjenjivači rada ovog najpopularnijeg Internet pretraživača. To potvrđuje i pretpostavku da trenutno niko osim ljudi iz Googla ne zna šta ove izmjene tačno donose.

Iz kompanije ističu da ovim promjenama, na globalnom nivou, žele da daju primat originalnom izvještavanju, kako bi takvi tekstovi mogli duže ostati vidljivi. Svjesni da ne postoji potpuna definicija originalnih vijesti, kao ni takav standard za definisanje izvornog novinarskog teksta, njihova nastojanja idu u pravcu da se konstanto usavršavaju na tom polju.

Ove Google promjene algoritam će svakako omogućiti korisnicima da budu bolje informisani, odnosno da lakše dođu do informacija koje ih interesuju, bez potrebe da budu zatrpani klikabilnim i samo u tom momentu popularnih vijesti.