Written by

Google napokon ubacuje RCS na Android – šta treba da znate?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 579

Google je konačno odlučio da pokrene vlastitu Rich Communication Services (RCS) tehnologiju, tako što više neće čekati da provajderi usvoje ovaj servis, već će ga direktno ponuditi korisnicima.

O tome je bilo govora još u februaru, a sada je i konačno jasno da bi taj servis trebalo da zamijeni dosadašnji SMS/MMS standard. Usluga, predviđena za Android, će u prvi mah biti dostupna samo u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, i to već krajem ovog mjeseca. Vrsta uređaja ne igra nikakvu ulogu, a korisnici će biti obaviješteni da se apgrejduju na RCS čet kada otvore Android aplikaciju za slanje poruka.

Značajno unapređenje u odnosu na SMS poruke znači da Google planira da servis kontroliše samostalno, a novi protokol preuzme od provajdera. Ipak, s RSC protokolom, koji je Google-ov pokušaj da napravi iMessage rivala na Androidu, stiže i niz promjena. Za početak, kod svakog korisnika koji ima aktiviranu ovu opciju pojaviće se oznaka Chat, a kod onih koji je nemaju, aplikacija se vraća sa SMS opciju.

RCS vam, ukratko, omogućava da šaljete velike poruke, pa će broj karaktera u jednoj poruci biti ograničen na 8.000 (za razliku od SMS-a, gdje govorimo o maksimalno 160 karaktera). Neke od prednosti su i mogućnost stvaranja grupe za čet, ali i da šaljete razne sadržaje i dijelite svoju lokaciju, kao i IP video i glasovni pozivi.

Mada sve ove opcije zvuče kao standardne opcije, RCS protokol bi trebalo da bude značajno unapređenje u odnosu na SMS poruke, jer za njega se slobodno može reći da je „SMS na steroidima“.