Google_Pixel4

Written by

Google Pixel 4 je konačno predstavljen

mobilni svijet, u žiži| Views: 530

Nakon mjeseci iščekivanja i nagađanja, Google Pixel 4 konačno je predstavljen. Tačnije, predstavljena su dva modela – Pixel 4 i Pixel 4 XL, vodeći uređaji kompanije za 2019. godinu. Kako se i očekivalo, ovi telefoni potvrđuju opredjeljenje Google-a za kreiranjem perfektnog Android telefona.

Glavna razlika u specifikacijama dva modela odnosi se na ekran, odnosno njegovu veličinu. Oba su 90Hz, ali Pixel 4 dolazi sa 5,7-inčnim OLED displejem sa 1080p+ rezolucijom, dok Pixel 4 XL dolazi sa većim 6,3-inčnim OLED ekranom u QHD+ rezoluciji. Odnos stranica je 19:9 za oba modela.

Kada je riječ o kamerama, oba modela imaju identične sisteme – glavni senzor od 12 MP uz Dual Pixel autofokus, te optičku i elektronsku stabilizaciju slike. Za kvalitetne fotografije biće zadužen Pixel Neural Core i Google-ovi algoritmi. Druga kamera jeste telefoto kamera koja zapravo predstavlja novitet za ovaj brend i kvaliteta je 16MP. Glavna kamera snima 4K 30fps video i 120fps slow-motion. Na zadnjoj strani se nalazi i treći segment – spectral + flicker senzor. Prednja kamera takođe će oduševiti sa svojih 8MP i 3D depth senzorom koji se koristi za otključavanje preko crta lica.

U gornjem dijelu prednje strane telefona nalazi se i Soli radar koji se koristi za praćenje gestikulacija rukama. Ukoliko govorimo o kapacitetu baterije, Pixel 4 koristi manju od 2800 mAh, dok će napredniji model imati bateriju snage 3700 mAh. Za oba modela dostupno je 18W brzo punjenje, a moguće je koristiti i Qi bežični punjač.

Telefone će pokretati Snapdragon 855 čipset sa 6 GB RAM-a i uz kombinaciju od 64 ili 128 GB interne memorije, a posjeduju i sertifikat IP68 za vodootpornosti i izdržljivost. Urađaji dolaze u tri boje: Just Black, Clearly White i Oh So Orange, i na tržište zvanično stupaju 24. oktobra.