Written by

Google pomoću nove tehnologije pomaže u spašavanju života

m:ovo m:ono| Views: 479

Google apps on Android phone

Kompanija Google je u decembru i januaru testirala najnoviju tehnologiju za hitne pozive, tačnije za dijeljenje lokacije što bi bilo od velike koristi svima koji se nađu u nekoj nepredviđenoj situaciji. Nakon testiranja objavljeno je da su dobijeni rezultati zaista obećavajući. Federalne vlasti su objavile da bi precizno dijeljenje lokacije pomoglo da se spasi hiljade i hiljade života svake godine.

Kada neko pozove broj za hitnu pomoć to u većini slučajeva znači da je svaki minut važan. U zavisnosti od situacije, mogućnost bržeg dobijanja informacije u vezi lokacije unesrećenog može spasiti i do 10 000 života godišnje. Trenutno, u Americi, kad neko pozove broj za hitnu pomoć, 911, podatke o lokaciji obično šalje bežični nosač, ali problem je što su ti podaci često pogrešni što ekipama hitne pomoći otežava posao. Upravo iz tog razloga su službe javne bezbjednosti vršile pritisak na Google i Apple da urade nešto po tom pitanju.

Još uvijek nije poznato da li Apple radi nešto na ovom polju, ali Google se dobro bacio na posao te je u toku testiranje preciznijih mehanizama za dijeljenje lokacije. Google-ova tehnologija dijeljenja lokacije za sada je dostupna u 14 država širom svijeta, a nadamo da će se ta brojka vremenom povećavati.