Google potvrdio: Android Q nosiće ime Android 10

Written by

Google potvrdio: Android Q nosiće ime Android 10

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 478

Google je zvanično imenovao svoju sljedeću verziju Android-a, koji bi trebalo da bude objavljen ove jeseni – Android 10.

Inače, Google je ovim izmijenio svoj dosadašnji način imenovanja Android-a, s obzirom da su prethodni dobijali naziv tako što je pridodavan „slatkiš“, s početnim slovom po (američkom) abecednom redu. Sada, prvi put nakon 10 godina, novi naziv za Android neće sadržavati brojčanu oznaku i naziv slatkiša (recimo, Cupcake (1.5), Honeycomb (3.0-3.2.6), KitKat (4.4-4.4.4), Marshmallow (6.0-6.0.1)…).

Do promjene sistema imenovanja je došlo usljed Google-ovih saznanja da je dosadašnji način imenovanja kod pojedinih korisnika stvarao zabunu, a sve zbog sličnosti pri izgovoru pojedinih slova u nekim jezicima, zbog čega nisu bili sigurni koja je tačno Android verzija u pitanju.

Tako ove godine umjesto Android-a Q imamo Android 10, a naredne godine će stići Android 11, nakon njega Andorid 12 i tako dalje. Uz novo ime tu je i apdejtovani logo na kom je zadržan zeleni robot, njihov zaštitni znak, koji je sad malo manji, sa izbačenim donjim dijelom tijela.

Takođe, i font kojim je ispisan naziv Andorid je izmijenjen – on je do sada bio zelen, a ubuduće će biti crn, kako bi bio uočljiviji i čitljiviji. Uz to, najavljena je i nova paleta boja koja sadrži: Android Green, Blue, Navy, Orange, Chartreuse i nespecificiranu nijansu plave.

Iako još uvijek nije poznato kada Android 10 zvanično izlazi, očekuje se da će se to desiti u narednim sedmicama. Međutim, na osnovu informacija koje su prenijeli neki IT izvori, a uzimajući u obzir beta verziju, novi Android stiže sa brojnim izmjenama, pa će, recimo, zbog zaštite privatnosti korisnika dijeljenje lokacije sada moći više da se kontroliše.

Inače,  Apple za svoj operativni sistem iOS od prvog dana koristi ovakav način imenovanja.