Android 10 Go Edition

Written by

Google predstavio Android 10 u Go verziji

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 533

Google je nedavno predstavio svoju najnoviju verziju Android Go operativnog sistema, “lakšeg” operativnog sistema koji je namijenjen uređajima s manje od 1,5 GB RAM-a. Iz ove kompanije ističu da je uz Android 10 (Go Edition), poboljšana brzina i sigurnost operativnog sistema.

Takođe, kako u Google-u navode, prelazak iz aplikacije u aplikaciju sada će biti brži i efikasniji, a same aplikacije trebalo bi da se pokreću i do 10 odsto brže nego u posljednjoj verziji ovog operativnog sistema.

Android 10 Go uvodi i Adiantum, novi standard šifriranja namijenjen uređajima s malo memorije, koji je Google prvi put najavio ranije ove godine. Iz Google-a su ranije rekli da je Adiantum pet puta brži od tipične AES-ove enkripcije za Android i ne pokreće specijalizovani hardver, čineći snažnu enkripciju na jeftinijim uređajima mnogo izvodljivijom.

Od predstavljanja 2018. godine do danas objavljeno je, kako ističu u Google-u, 1 600 Android Go uređaja od 500 proizvođača iz više od 180 zemalja. Prema Google-u, ovaj operativni sistem se može naći u oko 80 odsto novih Android telefona, što ga čini vrlo važnim za one koji sebi ne mogu priuštiti ili ne žele potrošiti previše novca.

Google očekuje da će prvi uređaji sa sistemom Android 10 (Go Edition) biti lansirni pred kraj jeseni.