Written by

Google razvija Translatotron – servis koji će uz pomoć AI prevoditi vašim glasom

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 735

Ako ste ikada posjetili neku stranu zemlju, onda znate koliko teško može biti ukoliko ne govorite neki strani jezik. Nažalost, ni Google Translate ne pomaže u takvim situacijama, jer često nemamo dovoljno vremena da tražimo značenje nekih riječi.

Ukoliko vas ovakve situacije dovode u neprijatan položaj, onda će vam biti drago da znate kako Google radi na novom AI rješenju. Riječ je o servisu, poput Google Translate-a, koji bi trebalo da omogući da govorite drugi jezik, ali sopstvenim glasom.

Nazvan Translatotron, novi patent trebalo bi da pruži brojne mogućnosti. Na primjer, uz Google Translate trenutno možete govoriti u mikrofon telefona na svom jeziku, a Google će ga pretvoriti u tekst na jeziku koji želite. Zatim, imate mogućnost da sami čitate tekst ili da reprodukujete audio isječak prevoda koji zvuči robotski.

Prema objavi na Google blogu, novi servis će, izbjegavajući uobičajen proces prevođenja govor-tekst-govor, smanjiti utrošeno vrijeme i otkloniti složene greške između prepoznavanja i prevođenja. Još jedna sjajna mogućnost jeste to što se izbacivanjem posrednika otvara opcija da sopstvenim glasom govorite i na drugom jeziku.

Od ovog servisa se očekuje da napravi značajan korak u svijetu prevoda jezika u stvarnom vremenu. Iako primjere Translatatron-a već sada možete čuti na djelu, tehnologija je još u razvoju i potrebno je vremena dok se ne zamijeni trenutni AI model koji koristi Google Translate.