Written by

Google video aplikacija donosi AR stikere svim Android korisnicima

moj android| Views: 824

stills

Video aplikacija Google Motion Stills namijenjena telefonima koji rade na Android lansirala je nevjerovatno realistične AR stikere koje možete dodavati u svoje video snimke. Ovi stikeri ranije su bili dostupni samo korisnicima Google Pixel telefona, a sad ih mogu koristiti svi čiji telefoni rade na Android verziju 5.1 ili noviju. 

Sve što treba da uradite jeste da na svoj telefon skinete Motion Stills aplikaciju koja vaše obične videozapise i žive fotografije pretvara u kratke snimke sa raznovrsnim efektima. Među efektima su stabilizacija nejasnog videozapisa, kombinacija više kratkih isječaka u duži film, dodavanje teksta koji prati sve elemente videozapisa ili pretvaranje u filmove koji izdvajaju samo jedan aspekt film dok ostalo miruje.

Google je ranije koristio nešto skuplju tehnologiju za AR stikere koja se zove ARCore, koja je bila teško dostupna, dok je pristup u Motion Stills aplikaciji nešto grublji, ali spremniji i zove se trenutno praćenje pokreta. Omogućava vam da odaberete objekat poput pileta, keksa ili nečeg trećeg, postavite ga na horizontalnu, ravnu površinu na koju usmjeravate kameru telefona i objekat će se prikazati u 3D obliku na vašem snimku ili fotografiji. Objekat koji ste odabrali će držati pogled, pratiti veličinu i mijenjati se na odgovarajući način. Na primjer, ako stavite T-Rex-a na dlan, a zatim pomjerite ruku prema fotoaparatu vidjećete kako se mijenja pred vašim očima.

Ova aplikacija može staviti AR stikere na bilo koji Anroid uređaj koji posjeduje žiroskp, što u današnje vrijeme nije ništa posebno, ali vam omogućava da svoje kreacije dijelite sa svojim prijateljima što je neophodno kad su u pitanju foto ili video aplikacije u današnje vrijeme. Nemojte misliti da je ovo zamjena za Instagram ili Snapchat koji već odavno koriste AR stikere, ali može biti novi izvor zabave.

Važno je napomenuti, da za razliku od ARCore, opcije, za Motion Skills vam nije neophodan neki skupi hardver, ali 3D objekti se isto tako neće jednako kvalitetno uskladiti sa stvarniim svijetom. To je vjerovatno razlog zašto ova aplikacija još uvijek ima eksperimentalni status.