Halo, leteći taksi!

Britanska kompanija Virgin Atlantic najavila je da razmišlja o uvođenju vozila kojim se putuje kroz oblake. Preciznije, leteći taksi. 

Iz kompanije navode da bi ovakva vozila posebno bila značajna kada je u pitanju prevoz putnika od aerodroma do gradova. Prijedlog je manje radikalan od prijedloga drugih avio-taksi kompanija, ali realizacija svakako neće biti nimalo jednostavna. Navode kako će ove godine izvesti probne letove.

Ovo nije prvi slučaj da se razmatra ovakva mogućnost za prevoz putnika. Ranije se takođe pričalo o modelu koji bi putnike ukrcavao sa krovova u centru gradova i prevozio ih na određenu lokaciju.

Konkretan prijedlog Virgin Atlantic-a je nešto jednostavniji i odnosi se na ukrcavanje putnika u manjim gradovima i vožnju do većih aerodroma. 

Navode kako leteći taksi neće zagađivati okolinu te kako će moći da preveze četiri putnika i pilota. Takođe, taksi bi trebalo da proizvodi manje buke od helikoptera.

Sa rasponom krila od 15 metara, letjelica bi mogla nesmetano da leti. Naravno, bila bi podvrgnuta svim bezbjednosnim i regulatornim provjerama.

Ipak, o vazdušnim taksijima koji će prevoziti putnike sa jednog nebodera na drugi još nema mnogo priče. Široka primjena ovakvih vozila zahtjevala bi novu tehnologiju kontrole letenja, veći broj aviona u gradovima, poboljšanju automatizaciju… Takve promjene mogli bismo očekivati tek za deceniju.