harmony OS

Written by

Harmony OS i EMUI 10 – noviteti iz Huawei industrije

mobilni svijet, u žiži| Views: 707

Na trodnevnom Huawei Developers Conference događaju koji je upriličen proteklog vikenda zvanično su predstavljeni HarmonyOS i EMUI 10.

CEO kompanije Huawei, Richard Yu je objasnio pristup kompanije prilikom razvijanja novog operativnog sistema. On je potvrdio da su i dalje posvećeni Google-ovoj platformi i žele da se ona i dalje koristi na Huawei uređajima. Međutim, ukoliko im ne bude dozvoljeno da koriste Android, Huawei će se prebaciti na Harmony OS.

„Mislili smo da je važno da imamo operativni sistem sa poboljšanim mogućnostima rada na više različitih platformi. Bio nam je potreban operativni sistem koji pokriva sve situacije, koji se može koristiti na velikom broju uređaja i platformi, i koji može da ispuni očekivanja korisnika po pitanju neometanog rada i bezbjednosti“, istakao je ovom prilikom on.

Harmony OS je potpuno različit u odnosu na Android i iOS operativne sisteme. Biće moguće razviti svoje aplikacije na jednom mjestu, a zatim ih, uz fleksibilnost, koristiti na velikom broju različitih uređaja. Harmony OS je će se koristiti na pametnim uređajima, prije svega pametnim satovima, pametnim ekranima i pametnim zvučnicima, ali naravno i naravno i na telefonima i tabletima.

Prvi Harmony uređaj će biti Honor Vision TV, koji će za početak biti dostupan u prodaji u Kini, dok se šuška da bi nadolazeći Huawei Mate 30 mogao imati predinstaliran Harmony OS.

emui 10

Huawei EMUI 10

Huawei je zvanično predstavio EMUI 10, najnovije softversko ažuriranje koje uskoro stiže na Huawei Android uređaje. Najnoviji korisnički interfejs je zasnovan na Android Q verziji, a u Huawei-ju tvrde da je EMUI 10 dizajniran kako bi lakše radio na više uređaja, posebno kada radi uz Windows 10 PC.  Novi EMUI donosi novu foto galeriju, dark mod, Digital Wellbeing aplikacija, kao i mnoge druge opcije.

Ažuriranje stiže na sljedeće modele: Huawei P30 Pro, Huawei P30, Huawei Mate 20, Huawei Mate 20 Pro, Huawei Mate 20 RS, Huawei P30 lite, Huawei P smart 2019, P smart+ 2019, Huawei P smart Z, Huawei Mate 20 X, Huawei P20 Pro, Huawei P20, Huawei Mate 10 Pro, Huawei Mate 10 i Huawei Mate 20 Lite

Kada su u pitanju Honor telefoni EMUI 10 dobijaju: Honor 8X, Honor 10, Honor 20, Honor 20 Lite i Honor 20 Pro.