Written by

Hongmeng – novi operativni sistem Huawei-ja

iza ugla, mobilni svijet| Views: 677

Bez obzira na brojne prepreke u proteklom periodu, kompanija Huawei odlučna je da zadrži svoju poziciju u mobilnoj industriji. Zato je prekid saradnje sa Android-om nije toliko iznenadio, jer već odavno radi na vlastitom operativnom sistemu.

Čini se kako je Huawei odavno naslutio u kojem smjeru vjetar duva, pa su još 2012. godine krenuli u razvijanje vlastitog operativnog sistema za kojeg tvrde da je sposoban u potpunosti zamijeniti Android, ali i Windows sisteme. Koliko je to zapravo tačno, saznaćemo uskoro jer će kompanija vrlo brzo predstaviti i nove modele telefona, tableta i laptopa.

Huawei je još krajem prošle godine zaštitio naziv Hongmeng, tačnije 24. avgusta 2018. godine. Trademark je odobren i vrijedi od 14. maja ove godine, i to punih deset godina. Novi Hongmeng OS biće platforma za sve, od mobilnih uređaja poput telefona, tableta, laptopa, pametnih satova pa sve do automobila i pametnih televizora. Hongmeng će, bar prema najavama, pokretati Android aplikacije što znači da bi Huawei mogao parirati ne samo Android-u i Windows-ima, već i ChromeOS-u.

Međutim, možda još zanimljivija informacije jeste da je kompanija istovremeno našla zamjenu i za Google Play Store. Od brojnih alternativa, jedna od boljih jeste Aptoide sa preko 900,000 aplikacija, a prema pisanju medija, ova kompanija je u pregovarima o partnerstvu sa Huawei-jem.

Iako zvaničnih potvrda ovih informacija nema, sigurni smo da će kompanija Huawei u naredna tri mjeseca izaći sa rješenjima koja će oduševiti korisnike i uvjeriti ih u snagu ovog popularnog brenda.